Olin viime tiistaina pitkällä lounaalla Helsingin keskustassa sijaitsevassa ravintola Brondassa. Eteläesplanadin ja Korkeavuorenkadun kulmauksessa on harjoitettu ravitsemusliikettä jo vuodesta 1893, jolloin kondiittori K. M. Brondin (1848-1897) perusti leipomokahvilan paikalle vuonna 1840 rakennettuun taloon. Sittemmin myös taloa ryhdyttiin kutsumaan Brondan taloksi, jollaisena se tunnetaan yhä. Tarunhohtoinen kahvila oli sen verran kuuluisa jo tuolloin, että siellä istuminen kuului jopa yleissivistykseen. Niinpä siellä saattoi aikoinaan tavata sellaisia kuuluisuuksia kuten taidemaalari Tyko Sallinen (18791-1955), kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen (1894-1966), satukuvittaja Rudolf Koivu (1890-1946) sekä kirjailijat Uuno Kailas (1901-1933), Joel Lehtonen (1881-1934) ja Eino Leino (1878-1926). Alkuperäinen Brondan talo purettiin vuonna 1972 ja tilalle valmistui kolmisen vuotta myöhemmin arkkitehti Keijo Petäjän (1919-1988) piirtämä liike- ja toimistotalo.
Tämän päivän ravintola Bronda tarjoaa modernia brasserieruokaa. Ravintolassa on rento tunnelma, mikä sopii niin perheille, kaveriporukoille, yrityksille kuin herkkusuillekin. Itse ravintolasali on korkea ja osittain katutason alapuolella Korkeavuorenkadun puolella. Suuret ikkunat valaisevat salia, jossa on hienot puitteet vähän juhlavampiinkin tilaisuuksiin. Ruokapuoli on puitteittensa mukaisesti huippua, mistä takuuna on aikamme huippukokki Tomi Björck. Seurueemme lounasti Menu Esplanad Classics -ruokalistan, joka koostui viidestä ruokalajista. Tarkalleen ottaen kyseessä ei ollut mitkään hervottomat mässäilyt vaan maistelumenu, jonka jälkeen ei ollut ähky olo. Ruoka oli onnistunutta ja maittavaa. Kaiken herkuttelun kruunasi uskomattoman ihana tiramisu, jota olisi voinut syödä enemmänkin. Ravintola Bronda oli erittäin mukava kokemus niin paikkana kuin kulinaarisestikin.
Ravintola Bronda
- Osoite
- Eteläesplanadi 20, Helsinki
- Puhelin
- 010 322 9383
Plussat
- herkullinen ruoka
- keskeinen sijainti
- tilava ruokasali