Quiche lorraine

Quiche lorraine
Kuva
Icemanfr75

Kesällä maistuvat kevyet lounaat ja suolaiset välipalat. Lämmin kesäsää ei tee kaikkia pohjattoman nälkäisiksi, jolloin pienemmätkin ateriat täyttävät vatsan pitkäksi aikaa. Silloin sopii panna suuhunsa pikkusuolainen pala ranskalaista juustokinkkupiirakkaa. Quiche sanana on ranskaa ja lausutaan [kiish]. Sana juontaa juurensa saksan kielen kakkua tarkoittavasta sanasta Kuchen, joka Ranskan ja Saksan rajaseudulla muuttui paikallisella murteella lausuttaessa aluksi muotoon küche ja siitä myöhemmin laajalti tunnetuksi sanaksi quiche. Piiras valmistetaan tyypillisesti lehtitaikinaan ja täytetään mitä erilaisimmilla täytteillä. Tunnetuin variaatio lienee Quiche lorraine, joka on yleensä täytetty pekonilla tai kinkulla. Quiche on tuhti välipala, jonka valmistukseen käytetään kananmunia, maitoa, kermaa ja juustoa.

Quiche lorraine

8 annosta
  • 400 g valmista lehtitaikinaa
  • 6 viipaletta pekonia tai palvikinkkua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 5 kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • dl maitoa
  • 150 g emmental- tai qruyere-juustoa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • muskottipähkinää

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm uuninkestävä vuoka tai irtopohjavuoka ohuella lehtitaikinapohjalla. Silppua pekoni (tai kinkku) ja paista rapeaksi oliiviöljyssä paistinpannussa. Raasta juusto. Yhdistä kananmunat, kerma, maito, juustoraaste ja hyppysellinen mausteita kulhossa kevyesti haarukalla sekoittaen. Ripottele puolet lihasilpusta pohjan päälle vuokaan, kaada juusto-munaseos päälle ja ripottele loppu lihasilppu pinnalle. Viimeistele piiraan pinta jauhetulla muskottipähkinällä. Paista uunin alaosassa 35-40 minuuttia. Tarkista ennen uunista ottamista, että piiraan keskiosa on hyytynyt kunnolla. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä raikkaan salaatin ja kylmän oluen kanssa.

Julkaistu Fridayna 7.8.2009 klo 17:59 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Jättijuliste - osa 2
Seuraava
Hellettä ja hikeä