Pukukoodi: smart casual

Smart casual -pukukoodi on yleistynyt ja sitä näkee kutsuissa nykyään tavan takaa. Smart casual ei lukeudu virallisiin pukeutumiskoodeihin samalla tavalla kuin tumma puku, joka sanelee melko yksiselitteisesti, mitä mies voi laittaa ylleen. Epävirallinen smart casual antaa vieraalle siis paljon vapautta pukeutumisessa, mutta samalla myös paljon vastuuta mitä tulee tyylitajuun, sillä vaarana on yli- tai alipukeutuminen. Hienoinen ylipukeutuminen ei kuitenkaan ole iso virhe toisin kuin alipukeutuminen. Tilaisuuden luonne paljolti määrittelee, minkälaisia hepeniä voi päälleen pukea. Jos kutsusta ei käy ilmi tilaisuuden tarkoitus, voi sitä hienovaraisesti tiedustella ja tarkentaa kutsujalta itseltään. Miehillä tumma puku ilman solmiota on aina turvallinen valinta, vaikka smart casual antaakin väljyyttä asujen yhdistelemiseen.

Tasokas smart casual

Kuva
Zalando

Tilaisuuden luonne auttaa valitsemaan oikeansuuntaiset vaatteet. Myös ammattiryhmä kielii suuntaviivoja. Esimerkiksi rahoitusalan tilaisuuteen on hyvä valita juhlavampi asu kuin vaikkapa mainostoimistoalan kekkereihin, johon voi sonnustautua ehkä vapaammin. Mikäli kyseessä on tasokkaampi tilaisuus, voi mies pukeutua siistiin arkipukuun, hillittyyn pukupaitaan ja mustiin nahkakenkiin. Miehen puvun väri on tällaisissa tilaisuuksissa yleensä harmaa, musta tai tummansininen. Hillitty pukupaita tarkoittaa pääsääntöisesti yksiväristä kauluspaitaa, jonka väri voi vaihdella vaaleissa sävyissä. Solmion voi jättää pois tai sen voi korvata tyylikkäällä kaulaliinalla eikä ylintä nappia tarvitse napittaa. Tasokkaaseen tilaisuuteen ei pidä pukeutua farkkuihin tai liian räikeän värillisiin housuihin. Paidaksi ei myöskään sovi pikeepaita tai t-paita samoin kuin jalkoihin eivät sovi lenkkarit tai sandaalit eivätkä muutkaan liian rennot jalkimet.

Epävirallinen smart casual

Kuva
Jack & Jones

Yksityistilaisuuksiin ja perhejuhliin voi pukeutua vapaammin kuin tasokkaaseen tai tietyn ammattikunnan tilaisuuteen. Miehen on tällaisissakin tilaisuuksissa varminta pukeutua arkipukuun, joka voi olla muukin kuin tumma asu. Yhdistelmäpuku eli eriväristen pikkutakkien ja housujen yhdisteleminen tekee tilaisuudesta jo vähän vapautuneemman. Housuiksi kannattaa edelleen valita suorat housut eli prässihousut ja paidaksi kauluspaita, joka saa olla myös värikkäämpi. Nahkakengät ovat aina oivalliset tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.

Rento smart casual

Kuva
Jack & Jones

Erittäin rennossa smart casual -tilaisuudessa pukeutuminen on jo hyvin vapaata. Vapaamuotoisessakin tilaisuudessa on toki käytettävä harkintaa ja esimerkiksi yleinen työpaikkapukeutuminen voi antaa vihjeitä myös rentoon smart casual -pukeutumiseen. Jos työpaikalla pukeudutaan yleensä pukuun, kannattaa tyyliä jatkaa myös rennossa smart casual -tilaisuudessa. Mikäli asu on arkisin vapaa, voi rentoon smart casual -tilaisuuteen pukeutua melko huolettomasti myös vaikkapa farkkuihin. Smart casual ei kuitenkaan ole varsinainen täysin vapaamuotoinen casual-tilaisuus, joten farkkujen käyttöä kannattaa harkita ja vähänkin epävarmassa tilanteessa korvata ne kangashousuilla. Kesällä housuvalinnaksi käy myös pellavahousut. Rentoon tyyliin sopii edelleen kauluspaita, jonka tilalla voi tilaisuuden luonteen huomioon ottaen käyttää pikeepaitaa tai jopa t-paitaa, vaikka nämä kuuluvatkin enemmän casual-pukeutumiseen. Bleiserin eli pikkutakin voi korvata rennossa smart casual -tyylissä myös siistillä neuleella.

Smart casual -pukeutumiskoodi ei ole yksiselitteinen. Joitakin perussääntöjä pukeutumistyylille sen sijaan löytyy. Farkut eivät yleensä sovi smart casual -pukeutumiseen. Tilaisuuteen kannattaa pukeutua varmimmin prässihousuihin, pitkähihaiseen kauluspaitaan ja pikkutakkiin. Kesäiseen ulkotilaisuuteen, kuten grillikutsuille, voi valita myös lyhythihaisen kauluspaidan. Solmio ja kalvosinnapit on syytä jättää vaatekaappiin samoin kuin t-paita ja pikeepaita tyylittömistä villapaidoista nyt puhumattakaan. Smart casual -pukeutumisessa mies onnistuu parhaiten valitsemalla ajattoman arkipuvun sekä kokonaisuuteen sopivan paidan ja kengät.

Julkaistu sunnuntaina 18.5.2014 klo 15:41 avainsanoilla muoti ja pukeutuminen.

Edellinen
Ravintolapäivä
Seuraava
Lihapiirakka