Lihapiirakka taitaa olla yksi suomalaisten suosikkieineksistä. Lihis maistuu välipalana ja matkaeväänä etenkin kun sen poimii grillistä matkan varrella. Kaupan kylmätiskiltä valmiiksi pakatut ja teollisesti valmistetut lihapiirakat löytyvät helposti ja ovat myös sopivan kokoisina annoksina. Maukas lihapiirakka syntyy tietysti myös kotikeittiössä. Piirakka on helppo valmistaa uunipellillä, josta sen voi kätevästi leikata sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Herkullinen lihapiirakka käy myös ruokaisasta ateriasta maukkaan salaatin ja kivennäisveden kanssa.
Lihapiirakka
8 annosta- 4-5 dl hiivaleipäjauhoja
- 4 dl rasvatonta maitoa
- 2 dl ruishiutaleita
- 1 dl leseitä
- 2 rkl pullomargariinia
- 1 rkl sokeria
- ½ pala hiivaa
- ¾ tl suolaa
täyte
- 600 g jauhelihaa (rasvaa enintään 7 %)
- 200 g herne-maissi-paprikaa
- 1 prk (200 g) maustamatonta rasvatonta jogurttia
- 2 dl vettä
- ¾ dl riisi-viljaseosta
- 2 sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 1½ kananmuna
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl yrttiseosta
- 1 tl mustapippurirouhetta
- ½ tl chilitahnaa
- ¾ tl suolaa
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, ruishiutaleet, leseet ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee kimmoisaa. Kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Valmista taikinan kohotessa täyte. Kiehauta vesi ja lisää riisi. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes riisi on kypsynyt. Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit rasvassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää chilitahna. Nosta pannu levyltä ja lisää pakastekasvikset sekä kypsä riisi. Sekoita ja anna täytteen jäähtyä noin 15 minuuttia. Lisää kermaviili, munat ja yrttiseos. Kauli 2/3 taikinasta uunipellille levyksi. Nosta päälle täyte. Kauli loput taikinasta kanneksi ja nosta täytteen päälle. Nipistele saumat kiinni. Käytä puolikas kanamunaa voiteluun ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.