Postinumerotiedosto

Postinumero on yksi tärkeimpiä postinkäsittelyssä tarvittavia tietoja vastaanottajan nimen ja osoitteen lisäksi. Mistään vanhasta keksinnöstä ei ole kyse, sillä Suomessa postinumerot tulivat käyttöön vuonna 1973. Tätä ennen niitä koekäytettiin muutaman vuoden ajan. Maailmallakaan postinumerot eivät ole olleet vielä pitkään, sillä ensimmäisenä ne otti käyttöön Saksa vuonna 1941 eli toisen maailmansodan aikana. Suomessa on käytössä viisinumeroinen järjestelmä, mutta maailmalta löytyy myös aakkosnumeerisia järjestelmiä, kuten Isossa-Britanniassa. Numeron käyttöä voidaan perustella ainakin tietojärjestelmien näkökulmasta, mutta toki postinumeroista on hyötyä myös postin lähettäjälle.

Internet on lisännyt osoitetietojen keräämistä mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Nettisivulle on helppo avata yhteydenottolomake, jossa kysytään henkilön yhteystietoja. Tällaisia tapauksia ovat lukuisat verkkokaupat sekä kilpailut, joissa usein tarvitaan nimen lisäksi osoitetiedot mahdollisen palkinnon lähettämistä varten. Lähes aina näiden lomakkeiden suunnittelu on jäänyt puolitiehen. Niissä nimittäin kysytään postinumeron lisäksi melkein poikkeuksetta myös postitoimipaikkaa, joka on postinumeroa vastaava paikannimi kartalla. Mielestäni toimipakan kirjoittaminen on turhaa, sillä sehän saadaan selville postinumeron perusteella. Syy lomakkeiden vajaatoiminnallisuuteen tuskin löytyy ohjelmoijan laiskuudesta vaan se lienee enemmänkin kaupallinen. Postinumerot pitäisi nimittäin tallentaa tietokantaan, jotta toimipaikka selviäisi lomakkeen täyttäjän antamasta postinumerosta. Postinumeroita on kuitenkin sen verran paljon, ettei kukaan taida viitsiä alkaa niitä käsin tallentaa vaan ne olisi tietysti viisainta saada valmiina tiedostona. Numerot on toki saatavana tiedostomuodossa. Posti myy tiedostoa 120 euron hinnalla.

Suomen postinumerot löytyvät maksutta myös netistä. GeoNames.org on netissä toimiva tietokanta, joka on erikoistunut maantieteelliseen informaatioon. Palvelusta voi ladata ilmaiseksi Suomen postinumerotiedoston, jossa on noin 4 600 suomenkielistä postitoimipaikkaa. Tietokantaa voi käyttää kätevästi myös web-palveluna, jolloin omaa paikallista tietokantaa ei välttämättä tarvita. GeoNames onkin järkevä tapa integroida postinumero-ominaisuus lomakkeen täyttämiseen. Yksinkertaisella AJAX-kutsulla postinumeroa vastaava toimipaikka löytyy käden käänteessä. Esimerkiksi postinumerolla 86100 löytyy postitoimipaikaksi Pyhäjoki. Kutsu palveluun on:

http://ws.geonames.org/postalCodeSearch?postalcode=86100&country=fi

Vastauksena saadaan XML-dokumentti:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?> <geonames>   <totalResultsCount>1</totalResultsCount>   <code>     <postalcode>86100</postalcode>     <name>Pyhäjoki</name>     <countryCode>FI</countryCode>     <lat>64.46667</lat>     <lng>24.23333</lng>     <adminCode1/>     <adminName1/>     <adminCode2/>     <adminName2/>     <adminCode3/>     <adminName3/>   </code> </geonames>

Tuloksessa on mukana myös pituus- ja leveysasteet, joten paikkakunnan voi näyttää myös kartalla. Palvelusta voi myös etsiä postitoimipaikan nimen alulla. Jos haluaa esimerkiksi luettelon kaikista Hel-alkuisista toimipaikoista, kysytään palvelulta:

http://ws.geonames.org/postalCodeSearch?placename_startsWith=Hel&country=fi

Postinumerojen käyttö tietojärjestelmissä ja erityisesti nettilomakkeilla on käytännöllistä ja ilmaisen palvelun myötä myös edullista. GeoNames.org jakaa tietokantaansa ja sen sisältöä Creative Commons Nimeä 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä. Postinumerotiedostoa voi siis käyttää maksutta, kunhan aina mainitsee lähteenä GeoNames.org-sivuston ja tietysti myös lisenssin, johon tiedoston käyttö pohjautuu.

Julkaistu torstaina 17.6.2010 klo 18:47 avainsanoilla historia, Internet, ohjelmointi ja viestintä.

Edellinen
NetBeans 6.9
Seuraava
Tyrni ja Tyyne