Matematiikan maailma on kiehtova ja mielenkiintoinen. Matikkaa tarvitaan monissa elämän tilanteissa ja matemaattiset kysymykset tulevat tavan takaa vastaan ihan tavallisessa arjessakin. Laskennon hyödyt ovat kiistattomat, sillä monet pulmat ratkeavat muutamia laskutoimituksia ratkomalla. Algebran taitojaan voi soveltaa vaikkapa ruokaravintolassa hyvässä seurassa ja hämmästyttää pöytävieraitaan ylvästelemällä mainiolla päässälaskutaidollaan. Kimurantimpia laskuja voi ratkoa aina mukana seuraavalla kännykällä, josta melko varmasti löytyy vähintäänkin alkeellinen laskin.
Laskuharjoituksen pohjaksi voi ottaa esimerkiksi Suomen puolivirallisen kansallisruoan eli pitsan. Hurjan Einsteinin maineen saattaa saavuttaa laskemalla ruokapöydässä pizzan koon eli volyymin seuralaisten suureksi hämmästykseksi. Perinteinen pitsahan on pyöreä, joten geometrian ympyrän pinta-alan kaava pitäisi muistuttaa mieliin. Matematiikkanerohan muistaa toki kaavan kuin oman nimensä, sillä ympyrän pinta-ala saadaan selville yksinkertaisella kaavalla:
A = πr2
missä π eli piin arvo on noin 3,14 ja r on ympyrän säde. Volyymia eli tilavuutta laskettaessa otetaan huomioon myös pitsan paksuus. Mikäli matikan kaavat piitä lukuun ottamatta ovat kouluvuosien jälkeen jo painuneet unholaan tai ilta on muulla tavalla hämärtänyt aivotyöskentelyn, voi vaikeasti muistettavan kaavan tilalla käyttää huomattavasti yksinkertaisempaa kaavaa, joka on esitetty oheisessa kuvassa.
Pitsa-sana alkuperäisessä muodossaan pizza sisältää jo itsessään tarvittavan kaavan.
V = pizza = piz2a = πz2a
Pizza-sanan pi tarkoittaa piin arvoa. Z-kirjain on pitsalätyn säde. Koska aidon matikan kaavassa lasketaan säteen neliöllä, saadaan sama tulos aikaiseksi kertomalla säde itsellään eli säde x säde. Näin siis kaksi z-kirjainta peräkkäin tuottaa tarvittavan säteen neliön. Lopuksi laskutoimitukseen lisätään kertoimeksi vielä pitsan paksuus, jota merkitään pizza-sanan a-kirjaimella. Kätevä muistisääntö löytyy pizza-sanasta ja onnistunut akateeminen ilta on varmistettu.