Takavuosien suosittu keittiön kodinkone oli leipäkone. Laite oli tuttu apuväline eritoten 1990-luvulla, mutta sen suosio hiipui melko nopeasti. Vastaavanlaisen huuman koki vedenkeitin kaksituhattaluvun vaihteessa. Molemmat koneet ovat kuitenkin yhä myynnissä, joskaan niiden kysyntä tuskin yltää näinä päivinä samoihin määriin kuin suosionsa huipussa. Keittiössäni ahkeroi järjestyksessä jo toinen leipäkone. Ensimmäisen laitteen hankin muiden mukana reilut parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin tuttavuus jäi lyhyeksi, mutta uudempi laitteeni on leiponut vehnäsiä jo kohta puolitoista vuotta. Tuore leipä syntyy kolmessa tunnissa. Suurin osa ajasta kuluu odotteluun, kun taikina nousee. Varsinaista käyntiä on yhteensä noin puolisen tuntia, jonka aikana kone ensin alustaa taikinan ja vähän myöhemmin sitten vaivaa sen. Laite kuluttaa sähköä noin kolmen sentin edestä ja raaka-aineisiin menee halvimmillaan noin euron verran. Luonnollisesti raaka-aineiden laadukkuus ja määrä vaikuttaa leivän hintaan, mutta yksinkertaisimmillaan syntyy esimerkiksi maukas pizzaleipä noin 1,20 eurolla. Pizzaleivät mausteeksi tulee reilu ropaus pizzamaustetta. Muutoin perusainekset ovat pääasiassa vettä ja jauhoja.
Pizzaleipä koneella
750 g- 2½ dl vettä
- 2 rkl oliiviöljyä tai pullomargariinia
- 1 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- ½ dl pizzamaustetta
- 1 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
- 5 dl sämpyläjauhoja
- 1½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
Mittaa kaikki aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle. Valitse ohjelmaksi Normaali ja leivän kooksi 750 g. Käynnistä kone. Kun leipä on valmis, nosta paistovuoka leipäkoneesta ja anna leivän jäähtyä vuoassaan vähintään 15 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen jäähtyä vielä toiset 15 minuuttia tai kauemmin.