Piirustuspäivä

Päätin tänään piirtää jotain Wacom Cintiq 21UX -piirtopöydällä pitkästä aikaa. Aihe oli pyörinyt päässäni jo pidempään, mutta aika vain ei ollut antanut myöden vision toteuttamiseksi. Nyt sitä aikaa sitten ajattelin ottaa senkin uhalla, että muutama muu asia jää tehtäväksi vähän myöhemmin. Ryhdyin tuumasta toimeen ja kytkin laitteiston päälle. Cintiq-tabletti on laitteistoni kakkosnäyttö. Olen laajentanut Windows-työpöydän kahdelle näytölle, joten siirtyminen ruudulta toiselle käy vaivattomasti. Edellisestä piirtopöydän käyttökerrasta oli vierähtänyt jo aikaa ja käyttöjärjestelmäkin oli ehtinyt vaihtua tässä välissä. Juuri tämän käyttiksen vaihtuminen aiheuttikin päänvaivaa, sillä kaikki ajurit olivat menneet uusiksi ja monet asetukset palautuneet tehtaan oletusarvoihin.

Ryhdyin piirtohommiin ja aloin vetää viivaa Photoshopin kanvaasille. Viereisellä näytöllä alkoi tapahtua. Avoinna olleeseen selaimeen avautui jokin sivu kirjanmerkeistäni, ja luonnollisesti aloin ihmetellä, miten tässä näin pääsi käymään. Pian selvisi, että näytöt olivat jotenkin sekaisin. Kun liikutin piirtokynää tabletin päällä, niin hiiri liikkui naapurinäytöllä, vaikka sen olisi pitänyt seurata kynän kärkeä siinä Cintiqin näytöllä. Arvasin heti, että käyttiksen päivitys on sekoittanut asetukset ja aloin etsiä ohjauspaneelista säätöjä ongelman korjaamiseksi. Windows ilmoitti, ettei järjestelmässä ole yhtään kosketusnäyttöä, joten mitään säätöjäkään en voinut tehdä. Vilkaisu Windowsin automaattipäivityslistalle kertoi, että siellä odotti Wacomin uusin ajuri asennettavaksi eikä enää puuttunut kuin hyväksyntäni, niin uusi ajuri asentuisi koneeseen.

Asensin päivitetyn ajurin ja välittömästi Windows löysi kosketusnäyttöni. Ongelma vaan ei ratkennut, sillä hiiri juoksi yhä naapurinäytöllä tabletin sijaan. Ohjauspaneelista ei enää ollut apua. Sen tarjoamat asetukset olin nyt käynyt kaikki läpi. Seuraavaksi ryhdyin säätämään Wacomin asetuksia. Ensi alkuun kaikki näytti olleen ennallaan eli vanhat säätöni olivat paikoillaan. Kun vika ei alkanut korjaantua, aloin järjestelmällisesti käydä läpi kaikkia eri säätövaihtoehtoja. Aloitin helpommasta eli näytön kalibroinnista ja valitsin Calibrate-välilehden. Siellä oli yllätyksekseni oletuksena ykkösnäyttöni eikä suinkaan tabletti. Vaihdoin samoin tein näytön Cintiqiksi ja aloin kalibroida. Koin toisen yllätyksen, kun hiiri olikin nyt alkanut seurata piirtokynää eikä enää kulkenut samaa rataa viereisellä näytöllä. Aiemmat kalibrointiyritykseni Windowsin ohjauspaneelin avulla eivät olleet tuottaneet tulosta, joten tämä oli selvä edistysaskel. Keskeytin kalibroinnin ja kokeilin heti, josko piirtäminen nyt onnistuisi, ja onnistuihan se. Osoitinlaitteet olivat vihdoinkin taas oikeissa tehtävissään ja laitteet käyttökunnossa.

Tomto

Tunnin vianetsintä ei ollut aivan turhaa. Netistä en löytänyt nopeasti ongelmaan ratkaisua, mutta onneksi sain laitteet lopulta tottelemaan komentoani. Suunnittelemani piirroksetkin syntyivät nopeasti, sillä piirtopöydällä on helppo piirtää, kun samalla näkee syntyvän jäljen. Käden ja kuvan koordinaatio on parhaimmillaan, kun viiva piirtyy näytölle sitä mukaa kun kynää liikuttaa. Piirustuspäiväni tuloksena syntyi kuusi hullunkurista pikkuilkiötä, pieniä hirviöitä, joita voi käyttää johonkin kuvitustarkoitukseen tai vaikkapa avatar-kuvana sopivasti pienennettynä.

Julkaistu Saturdayna 23.1.2010 klo 19:53 avainsanoilla askartelu, grafiikka, harrastukset ja Photoshop.

Edellinen
Ministerin mapit
Seuraava
Typetester.org