Perjantaipulma 50/2007

Arvoitukset ovat eräs tietokilpailujen muoto. Sana-arvoituksia harrastettiin jo ammoisina aikoina suomalaisissakin savupirteissä eivätkä ne tänäänkään ole kovin harvinaisia. Arvoitusten muoto vaihtelee joko sanallisista ja osin pitkistäkin kertomuksista monimutkaisiin piirroksiin, joissa usein piilee jokin kätketty kuva. Tämän perjantain tehtävänä on ratkaista eräs sanallinen arvoitus, jossa harrastelijakirjailija ryhtyy tekemään kirjaa.

- Jos kirjoitan keskimäärin 20 sivua päivässä, kirja valmistuu ajoissa, hän sanoi.

- Alussa minulla on niin paljon muutakin puuhaa, että kirjoitan puolet kirjasta vain 10 sivua päivässä. Se ei tee mitään, kun teen toista puolista 20 sivua päivässä. Puolet kirjasta kirjoita 10 sivua päivässä, puolet 30 sivua päivässä. Näin 20 sivun päivätahti säilyy loppuun asti ja ehdin tehdä kirjan valmiiksi määräajassa.

Pystytkö ratkaisemaan, pitivätkö kirjailijan laskelmat paikkaansa? Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikon 49/2007 perjantaipulmassa piti siirrellä laattoja yhtä tyhjää paikkaa käyttäen alkuasennosta annettuun lopputilanteeseen. Tehtävässä tarvitaan seuraavat 18 siirtoa: B vasemmalle, C alas, A oikealle, B ylös, A oikealle, A alas, B vasemmalle, A vasemmalle, C ylös, A oikealle, A alas, B oikealle, A ylös, A vasemmalle, A vasemmalle, C alas, B oikealle ja A ylös.

Julkaistu perjantaina 14.12.2007 klo 17:00 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Tsunamin jälkeen
Seuraava
Hanasaaren piiput