Perjantaipulma 18/2008

Labyrintit ovat kiehtoneet ihmisiä jo vuosituhansia. Antiikin Kreikan mytologiassa tunnettiin Knossoksen labyrintti. Labyrintteja tunnetaan kaikkialta maailmasta ja eri aikakausilta. Labyrintti on sokkelomainen rakennelma, jossa on tyypillisesti yksi tai useampi sisäänkäynti sekä uloskäynti. Perusajatuksena on kulkea sokkeloinen reitti ja yrittää löytää ulospääsy labyrintista. Sokkelon arkkitehtuuriin kuuluu kuitenkin, että rakennelmassa on vähintään yksi reitti, joka vie sisäänkäynniltä uloskäynnille. Oikean reitin löytämisen tekee vaikeaksi monet umpikujiin johtavat reitit, jotka voivat olla pitkiäkin ennen kuin onneton harhailija huomaa eksyneensä. Erityisesti luonnollisessa koossa olevat labyrintit ovat haasteellisimpia. Näissä sokkeloissa ihminen ei kykene helposti hahmottamaan kokonaisuutta samalla tavalla kuin paperilla. Leikkimieliset paperille piirretyt labyrintit ovatkin mukavaa ajanvietettä etsittäessä reittiä aloituspisteestä päätepisteeseen.

Tämän viikon tehtävässä on puutarha, jossa on 20 omenapuuta. Puutarhuri kävi usein tarkastamassa puita ja kiertomatkallaan hän kävi yhteen kertaan jokaisen puun luona. Hän ei kulkenut samaa tietä kahteen kertaan eikä kulkenut kertaakaan ristiin oman kulkusuuntansa kanssa. Mikä oli puutarhurin kulkema reitti? Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Viikon 17/2008 perjantaipulma oli tavallista haastavampi. Tehtävässä piti erikoinen kuvio muuttaa neliöksi kahdella suoralla viivalla. Tämä tehtävätyyppi lienee tuttu ainakin niille, jotka harrastavat tämäntyyppisiä ongelmia ja pähkinöitä. Ratkaisua ei löydä kovin helposti, sillä kuviossa ei ole yhtään neliössä vaadittavaa suoraa sivua. Suorat sivut syntyvätkin vasta, kun kuvioon piirretään oikeisiin kohtiin pyydetyt suorat viivat. Leikkauksista syntyy lopulta neljä uutta pienempää kuviota, jotka asetellaan neliöksi. Oheisessa ratkaisukuviossa on merkitty katkoviivalla kahden suoran leikkauskohdat.

Julkaistu perjantaina 2.5.2008 klo 18:32 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Kuusitoista astetta
Seuraava
Asfalttiviidakko