Perfetto lasagne bolognalaiseen tapaan

lasagne
Kuva
Jaime’s Kitchen

Italialainen keittiö on antanut ja antaa yhä herkkuja maailman kulinaristeille. Erilaiset pastaruoat ovat ehkä ensimmäiset einekset, jotka tulevat mieleen puhuttaessa italialaisesta kokkauksesta. Tunnemme toki pitsan, joka usein kirjoitetaan myös muodossa pizza. Lasagne ei sekään ole enää tuntematon ruokalaji suomalaisen suussa.

Monet pastavuoat, kuten juuri lasagne, maistuvat tätä nykyään myös härmän häjylle. Hyvä esimerkki on isäni, joka ei aluksi tahtonut edes maistaa lasagnea. Syykin oli selvä. Fiini termi kieli jostakin eksoottisesta, mausteisesta ja varmasti pahanmakuisesta antimesta. Vasta kun kerroin, että se on makaronilaatikkoa, sain hänet lopulta syömään annoksen. Enää ei lasagne ole outo herkku hänenkään ruokavaliossa.

Perfetto lasagne

noin 6 annosta
  • 250 g lasagne-levyjä (15 kpl)

bolognese-kastike

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • ½ juuriselleri (50 g)
  • 300 g paistijauhelihaa
  • 1 tlk murskattuja tomaatteja (400 g)
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • n. 1 dl vettä
  • ½ lihaliemikuutio
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa

valkokastike

  • 50 g margariinia
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 l maitoa
  • 1 ½ tl suolaa
  • n. ½ tl muskottipähkinää
  • 150 g emmental-juustoraastetta

Valmista bolognese-jauhelihakastike ruskistamalla hienonnettua sipulia, murskattua valkosipulia ja kuutioitua selleriä oliiviöljyssä kevyesti. Lisää jauheliha ja anna sen ruskistua. Kaada joukkoon tomaattimurska liemineen ja vesi. Lisää vehnäjauhot, mausteet ja liemikuutio. Hauduta kastiketta ilman kantta noin 10 minuuttia.

Valmista valkokastike sulattamalla margariini paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot, paahda niitä hetki ja lisää maito. Kiehauta kastike jatkuvasti sekoittaen. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Sekoita kastikkeeseen ¾ juustoraasteesta, säästä loppuosa lasagnen pinnalle. Voitele laakea uunivuoka margariinilla. Peitä vuoan pohja valkokastikkeella. Lado kolme lasagnelevyä kastikkeen päälle. Levitä levyille neljännes jauhelihakastikkeesta ja sen pinnalle valkokastiketta. Lado valkokastikkeen päälle kolme lasagnelevyä ja toista näitä kerroksia vielä kahdesti. Levitä viidennen lasagnelevykerroksen pinnalle vain valkokastiketta ja loppuosa juustoraasteesta. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 175 asteen lämmössä 1 tunti. Poista folio vuoasta kypsentämisen puolivälissä. Anna lasagnen vetäytyä hetki ja tarjoa lehtisalaatin ja rapean patongin kera.

Julkaistu tiistaina 14.3.2006 klo 19:21 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Vielä saa esimerkillistä asiakaspalvelua
Seuraava
Mainiotakin mainiompi Ylioppilaslehti