Käyskentelin eräänä viikonloppuna Kaisaniemessä seuraillen I. K. Inhan (1865-1930) jalanjälkiä. Kuuluisa valokuvaaja Inha oli nimittäin ikuistanut Helsinkiä vuonna 1908 ja valokuvalevylle oli osunut kuvauskohteiksi Vuorikatu ja Vilhonkatu. Siinä samalla kun kiertelin näitä kulmia satuin huomaamaan läheisellä Mikonkadulla erään talon seinässä ilmoituksen, jossa mainostettiin Pelastusarmeijan museota, joka sijaitsi kyseisessä talossa. Tutkin tekstiä tarkemmin ja sain selville, että museo on avoinna tiistaisin klo 13-18 sekä muutaman kerran lauantaipäivisin. Laitoin seuraavan aukiolopäivän muistiin, ja tänään sitten vihdoin koitti tuo päivä, jolloin museo oli avoinna myös lauantaina.
Brittiläinen saarnaaja William Booth (1829-1912) perusti Pelastusarmeijan vuonna 1865. Alun perin kristillisenä lähetysliikkeenä aloittanut organisaatio muutti nimensä vuonna 1878 nykyisin tunnetuksi Pelastusarmeijaksi ja järjestäytyi organisatorisesti sotilaallisen esikuvan mukaan. Armeija laajentui nopeasti kansainväliseksi eri maanosiin ja toimii nykyään yli sadassa maassa. Suomessa Pelastusarmeija on toiminut jo yli 125 vuotta. Ensimmäinen hengellinen kokous järjestettiin Siltasaaressa vuonna 1889. Pelastusarmeija on kristillinen herätys- ja pyhitysliike, joka toteuttaa maassamme merkittävää sosiaalista auttamis- ja hoivaamistyötä. Toiminnalle on leimaa-antavaa tummat univormut, joissa armeijan väkeä näkee nykyään ani harvoin julkisuudessa. Nuorempana ollessani pelastusarmeijalaisia näki usein kaupungilla vielä 1970-luvulla, mutta ajat ovat muuttuneet samoin kuin toimintamuodot. Liikkeen tunnetuin sosiaalityön muoto lienee joulun alla vuosittainen joulupatakeräys, joka alkoi Suomessa jo vuonna 1906.
Pelastusarmeijan historiasta Suomessa kertova perusnäyttely on nähtävillä liikkeen museossa Mikonkadulla keskellä Helsinkiä aivan Rautatientorin tuntumassa. Museo toimii ammattimaisesti, ja sen kokoelmat on lajiteltu ja luokiteltu museoviraston opastuksella. Armeijalla on yllättävän pitkä ja värikäs historia, vaikka liike on toiminut vasta reilut sata vuotta. Maailmalla on tänä aikana tosin ehtinyt tapahtua paljon ja sosiaaliset olot ovat kohentuneet erityisesti länsimaissa. Museossa voi tutustua autenttisen esineistön ja lukuisten valokuvien kautta mittavaan historiaan ja sosiaalityöhön. Nykyään Pelastusarmeija palvelee asunnottomia, taloudellisissa vaikeuksissa olevia ja elämän kriiseissä kamppailevia lähimmäisiä. Toimintamuotoja ovat myös lasten lomakoti, lasten päiväkodit, vanhusten palvelukodit, asuntola ja päihdeongelmaisten hoitokodit. Liikkeen toimintaan voi tutustua tarkemmin museossa, joka on keväällä 2015 avoinna 26.5. asti joka tiistai klo 13-18 sekä lauantaina 23.5. klo 11-15. Museo sijaitsee osoitteessa Mikonkatu 20 ja sinne on vapaa pääsy.