Erilaisten leipäkoneella paistettujen leipien kokeiluni jatkuvat. Tällä kertaa valitsin kokeiltavaksi mauksi pähkinät ja erityisesti suolatut maapähkinät. Pähkinäisiä leipäkoneleipiä olen toki aiemminkin paistanut, mutta silloin olen käyttänyt jotain valmista pähkinälajitelmaa. Nyt halusin kuitenkin kokeilla, minkälainen leipomus syntyy, kun yhtenä ainesosana välipalanakin suositut suolapähkinät. Kaupasta löytyy melkoinen valikoima suolapähkinöitä. Ostoskoriin putosi Taffelin pieni 175 gramman pussi suolattuja maapähkinöitä, joita valmistaja mainostaa naposteltavien amerikkalaiseksi klassikoksi. Yhdessä pussillisessa on suolaa noin kaksi grammaa ja rasvaa peräti 90 grammaa eli käytännöllisesti katsoen puolet sisällöstä. Yhdestä pussillisesta tulee kolme desilitraa, mikä riittää kolmeen leipään, kun yhteen leipään annostellaan vain desilitra kerrallaan. Muut ainesosat ovat tavallisen rouheisen hiivaleivän ohjeen mukaiset.
Pähkinäleipä koneella
750 g- 2½ dl vettä
- 1 rkl oliiviöljyä tai pullomargariinia
- 1 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 6 dl sämpyläjauhoja
- 1½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
- 1 dl suolapähkinöitä
Mittaa kaikki muut aineet paitsi pähkinät leipäkoneen paistovuokaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle. Valitse ohjelmaksi Normaali ja leivän kooksi 750 g. Käynnistä kone. Kun koneesta kuuluu noin puolen tunnin kuluttua äänimerkki, lisää vasta silloin suolapähkinät. Kun leipä on valmis, nosta paistovuoka leipäkoneesta ja anna leivän jäähtyä vuoassaan vähintään 15 minuuttia. Kumoa leipä vuoasta ja anna sen jäähtyä vielä toiset 15 minuuttia tai kauemmin.