Pääsiäisherkku mämmi

Juhla-ajat tuovat ruokapöytiimme arkipäivästä poikkeavia makuelämyksiä. Jouluna pöydät notkuvat tuolle ajalle tyypillisiä herkkuja, kuten kinkkua ja monenlaisia laatikoita. Pääsiäinen on toinen tunnettu pyhäaika, jolloin makunystyrämme pääsevät jälleen herkuttelemaan erikoisuuksilla. Pashan lisäksi pääsiäisen ruokavalioon kuuluu erottamattomana osana supisuomalainen mämmi. Ensimmäiset historiankirjoitukset mämmistä löytyvät 1700-luvulta, kun Turun Akatemian teologian professori Daniel Juslenius raportoi erikoisesta varsinaissuomalaisesta tummahkosta, mutta makeasta puurosta. Sittemmin mämmin levinneisyyttä tutki historioitsija H. G. Porthan, jonka mukaan mämmin kanta-aluetta olivat Häme ja osittain Etelä- ja Lounais-Suomi, kun taas Karjalassa, Savossa ja Pohjanmaalla mämmi oli tuntematonta.

Mämmi
Kuva
EdgeCurve

Mämmi tuli tunnetuksi koko maassa vasta 1930-luvulla. Tästä on kiittäminen eri neuvontajärjestöjä, emäntäkouluja, keittokirjoja ja sanomalehtien ruokaohjeita, jotka vaiheittain tekivät tämän erikoisuuden tunnetuksi. Mämmin valmistus on pysynyt lähes muuttumattomana jo vuosisatojen ajan. Sitä on alusta asti valmistettu miedossa uuninlämmössä ruisjauhoista ja -maltaista. Perusraaka-aineet imelletään kuumassa vedessä, jonka jälkeen vetelähkö velli kypsennetään uunissa noin 6-7 tuntia sitkeäksi puuroksi.

Perinteen mukaan mämmi kuuluu erityisesti pitkäperjantain antimiin. Tapa juontuu jälleen kerran historiaan ja erityisesti raamatullisiin tapoihin. Pitkäperjantaita pidettiin ennen vanhaan niin pyhänä päivänä, ettei silloin sopinut edes sytyttää tulta ruoan valmistukseen. Näin siis mämmikin nautittiin kylmänä. Nykyään mämmi nautitaan usein kerman tai maidon kera, ja laittavatpa jotkut vielä ripauksen sokeriakin jo ennestään imelään herkkuun. Mämmi on kokenut myös nykyajan muutoksia, sillä eräät kokeilevat tätä pääsiäisen herkkua jäädykkeenä ja moussena eli vaahtona. Uusista yrityksistä huolimatta mämmi ei kuitenkaan houkuttele kaikkia ruokapöydän ääreen. Monille jo mämmin ulkonäkö on etova, eivätkä kaikki pidä sen mausta. Nuorille mämmi saattaa olla vieras nautinto, mutta myöhemmällä iällä herää kokeilunhalu ja mämmikin päätyy erään kerran kauppakassiin. Kaikesta huolimatta mämmi on kokeilemisen arvoinen herkku.

Julkaistu keskiviikkona 4.4.2007 klo 18:39 avainsanalla ruoka.

Edellinen
Blogille ryyditystä
Seuraava
Paaston päätös