Oopperaleipä

Kuva
George Hatcher

Oopperaleipä kuuluu lämpimien voileipien klassikoihin. Täyttävä ja maukas leipäannos on tuttu iltapala ja sen löytää monen ravintolan ruokalistalta yhtä varmasti kuin wieninleikkeen. Lähinnä herrasmiesmäistä hampurilaista muistuttava helppo pikkupurtava syntyy tuossa tuokiossa. Leipäherkusta on monia erilaisia reseptejä ja muunnelmia, mutta yhteiset tunnusmerkit ovat paksu leipäviipale, jonka päällä köllöttää muhkea jauhelihapihvi ja koko komeus on kruunattu paistetulla kananmunalla. Yksinkertaisimmillaan oopperaleipä syntyy siis vain pinoamalla paahtoleivän siivun päälle jauhelihapihvi ja kananmuna. Täyteläisemmän annoksen voi loihtia useilla lisukkeilla, kuten salaatilla, sipulilla ja maustekurkulla sekä mausteilla, joista suosituimmat ovat mustapippuri ja suola. Erityisesti ravintola-annoksissa saattaa olla reilusti suolaa, sillä tavoitteenahan on saada asiakas janoiseksi ja näin lisätä juomien myyntiä.

Oopperaleipä

2 annosta
  • 2 suurta paahtoleivän viipaletta
  • 300 g paistijauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 3 rkl voita
  • 1 sipuli
  • ½ punasipuli
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Sekoita sipulisilppu ja mausteet jauhelihaan. Muotoile taikinasta kaksi jauhelihapihviä. Kuumenna pannussa puolet voista ja paista pihvit molemmin puolin ruskeiksi. Paista kananmunat. Paista leivät rapeiksi lopussa voissa. Aseta leivät lämmitetyille lautasille ja pinoa päälle salaattia ja punasipulin renkaita. Nosta seuraavaksi jauhelihapihvi ja päällimmäiseksi muna. Tarjoa heti lämpimänä maustekurkun ja punajuurisalaatin kanssa.

Julkaistu keskiviikkona 16.3.2011 klo 18:14 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Nopeus on nyt kaunista
Seuraava
Rankka elämä
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä