Ohjeita vaateostoksille

Vaatteiden ostaminen on muuttunut viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana. Myynti on osin siirtynyt nettiin, jossa lukemattomat vaatekaupat kilpailevat keskenään ja tietysti kuluttajista. Takavuosina oli tavanomaista ostaa esimerkiksi kengät erikoisliikkeestä eli kenkäkaupasta. Kenkien myynti siirtyi tavarataloihin ja marketteihin pari kolme vuosikymmentä sitten. Samaan aikaan katosivat kenkäkaupat katukuvasta. Jo aiemmin kaupungilta olivat kadonneet niin sanotut muotiliikkeet eli hattukaupat, jotka olivat vielä 1970-luvulla melko tavallisia. Hattumuoti on muuttunut melkoisesti, ja päähineet kuuluvat niin ikään markettien tavaravalikoimiin. Vaatteiden ostaminen verkkokaupoista voi joskus olla haasteellista. Tilattu vaatekappale ei aina vastaa odotuksia ja sen joutuu palauttamaan. Toisaalta kerran kun on löytänyt itselleen sopivan kokoluokan, on vaatteiden ostaminen netistä sitten helppoa ja vaivatonta.

Kuva
Jack & Jones

Vaateostoksille on olemassa joitakin yleispäteviä ohjeita. Esimerkiksi vanha ohje ostaa ja sovittaa kengät iltapäivällä, lienee yhä edelleen käyttökelpoinen opastus. Jalat ovat päivän aikana turvonneet sen verran, että kengän kokonumero kasvaa puolella tai jopa kokonaisella numerolla. Toinen hyvä neuvo on mennä vaatekauppaan pirteänä. Väsyneenä tulee helposti tehneeksi virheostoksia ja keskittyminen vaatteiden sovittamiseen heikkenee. Jos on aikeissa ostaa housut tai uudet kengät, ei jalkaan kannata vetää hankalasti puettavia jalkineita, kuten pitkävartisia tennareita, joissa on pitkät nauhat. Näiden riisuminen ja pukeminen voi olla hankalaa ahtaassa sovituskopissa. Uusia housuja ostettaessa on hyvä pukea ylle löysät pöksyt, jotta ne on helppo riisua sovituskopissa. Vaatekaupoille pitää varata riittävästi aikaa. Kiireessä tulee tehtyä huonoja ostoksia eikä vaihtoehtojen sovitteluun riitä aikaa.

Pienet ja tiukat vaatteet eivät tee pienemmän näköiseksi. Vaikutus on oikeastaan päinvastainen, sillä ahtaat vaatteet saa henkilön näyttämään turvonneelta. Vaatteiden värejä valitessa on hyvä miettiä, miten vaatekappaletta voi yhdistellä vaatekaapissa jo olevien muiden vaatteiden kanssa. Jos noudatat jotain tiettyä väriteemaa, kuten sinisen tai punaisen eri sävyjä, voi yhden vihreän vaatteen yhdistäminen näiden kanssa olla haastavaa. Saman värisävyn vaatteita on myös helpompi pestä yhdessä, kun ei ole pelkoa värjääntymisestä pesukoneessa. Vaatteiden pesuohjeita on hyvä lukea etukäteen ja tarkistaa, tarvitaanko niiden pesemiseen esimerkiksi kemiallista pesua vai voiko ne pestä tavallisessa vesipesussa. Värien lisäksi myös kuvioilla on merkitystä. Pystysuuntaiset raidat saavat aikaa vaikutelman hoikemmasta vartalosta, kun taas vaakasuuntaiset raidat ikään kuin leventävät kehoa. Vaatetta ei kannata ostaa pelkästään sen ulkonäön perusteella. Siinä tulee viihtyä ja sen tulee istua luonnollisesti. Vaateostoksille löytyy varmasti lisää ohjeita, mutta näillä muutamilla vinkeillä pääsee jo alkuun.

Julkaistu perjantaina 1.9.2017 klo 18:37 avainsanalla pukeutuminen.

Edellinen
Nikon D5300 -päivitys
Seuraava
Lego Millenium Falcon