Nausicaä

Japanilainen sarjakuva- ja animaatiotuotanto ovat maailmankuuluja. Erityisesti manga on valloittanut maailman sarjakuvamarkkinoita jo vuosikymmeniä. Tuottelias ja hyvin laadukas viihdeteollisuus sarjakuvien ja animaatioiden ympärillä on julkaissut vuosien varrella lukemattomia toinen toistaan upeampia tuotoksia. Yksi japanilaisen mangan ja animaation helmistä on Hayao Miyazakin luoma Nausicaä piirroshahmo. Nausicaä on nuori seikkailijatar, jonka tarina sijoittuu tulevaisuuteen tuhannen vuoden päähän ajanlaskustamme. Maa on saastunut ja uusien hyönteislajien valloittama. Vain kourallinen ihmisiä on selviytynyt ja elää viimeisillä puhtailla alueilla, joita kuitenkin uhkaa Saastemeren jatkuva leviäminen. Saasteet eivät ole ainoita pelon aiheita. Jättiläismäiset hyönteiset ja uudet lajit uhkaavat heiveröistä rauhaa.

Nausicaä
Kuva
Nausicaa.net

Hayao Miyazaki ohjasi vuonna 1984 animaatioelokuvan Tuulen laakson Nausicaä. Elokuvan tuotantoryhmä aloitti animoinnin toukokuun 31. päivänä 1983 ja sai työn päätökseen vajaan vuoden kuluttua maaliskuun 6. päivä 1984. Projektin tuloksena syntyi 56 078 ruutua, jotka väritettiin 263 eri värisävyllä. Selluloidiruuduista koottiin 116 minuutin eli lähes kahden tunnin animaatioelokuva, joka tuli ensi-iltaan Japanissa saman vuoden marraskuun 11. päivänä. Elokuva sai heti valtavan suosion, ja sitä kävi katsomassa lähes miljoona katsojaa vain 52 päivässä, vaikka näytäntöjä oli vain 90 elokuvateatterissa. Tuulen laakson Nausicaä voitti seuraavana vuonna 1985 lukuisia palkintoja eri puolilla maailmaa. Elokuvalle myönnettiin parhaan lyhytelokuvan palkinto italialaisella Fantafestival-festivaaleilla samana vuonna.

Nausicaä valloittaa jälleen. Kotimaisiin elokuvateattereihin on tänä syksynä tullut jo yli 20 vuoden ikäinen Tuulen laakson Nausicaä -elokuva. Filmin traileri on jännittävän vauhdikas ja suorastaan houkuttelee katsomaan elokuvan. Animointitekniikka on kehittynyt valtavin harppauksin parissa kymmenessä vuodessa, joten Nausicaä saattaa ensinäkemältä näyttää kaavamaiselta ja kangistuneelta. Seikkailu on kuitenkin värikäs, mieleenpainuva ja paikoittain jännittävä. Juoni sinänsä ei sisällä juurikaan suuria mielikuvituksen tuotteita toisin kuin leffassa esiintyvät kummajaiset. Rainassa on mukana sanoma, jolla tekijä haluaa herättää ihmiset miettimään, miten luonto vastaa huolettomaan elämäntyyliimme. Jätteistä on muodostunut uhka ihmiskunnalle. Luonto on reagoinut omalla tavallaan, ja näissä ympäristöissä nuori seikkailijaneitomme yrittää pelastaa sen, mikä vielä pelastettavissa on. Elokuva on aikoinaan saanut myös Maailman luonnonsäätiön suosittelun. Nausicaä on katsomisen arvoinen elokuva, vaikka luonnonsuojelu ei olisikaan elämäntehtävänä. Rainan historiallisuus ja japanilaisen mangan erinomaisuus sekä mahtava elokuvamusiikki puhuvat puolestaan.

Julkaistu sunnuntaina 12.10.2008 klo 19:00 Elokuvat-luokassa.

Edellinen
Nais- ja miesalkuiset sanat
Seuraava
Pieni makutesti