Nakkikastike

Perunamuusi nakkikastikkeella
Kuva
Miikka H

Pääsiäinen on merkki paaston päättymisestä. Harva meistä on kuitenkaan paastonnut pääsiäistä edeltäviä neljääkymmentä päivää, ja pääsiäisen merkitys alkaa vuosikymmenestä toiseen hämärtyä. Joillekin pääsiäinen tarkoittaa muutamaa ylimääräistä vapaapäivää kun taas eräille se on tärkeää juhla-aikaa. Kristinuskossa pääsiäistä vietetään Jeesuksen ylösnousemusjuhlana ja se onkin kristillisen kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Näin hiljaisella viikolla ehtii suunnitella tulevien pääsiäispyhien ruokia, mikäli aikoo itse kokata. Kaikkiin ruokapöytiin ei varmaankaan kanneta lammaspaistia ja muita pääsiäisajan herkkuja, vaan monet tyytyvät tavallisempiin vatsantäytteisiin. Pääsiäisen ruuanlaitossa pääsee helpolla, kun valitsee ruokalistalle yksinkertaisia ja nopeita ruokia. Perinteiset kotimaiset kokkailut maistuvat varmasti myös piinaviikon jälkeen. Yksi täyttävimmistä ruokalajeista on tuiki tavallinen perunamuusi ja nakkikastike. Muusi itsessään syntyy melko vaivattomasti eikä kastikkeen tekokaan ole ylivoimaista.

Nakkikastike

noin 3 ruokailijalle
  • 300 g nakkeja
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl juoksevaa kasvirasvaa
  • ½ dl kuohukermaa
  • 4 dl vettä
  • 1 sipuli
  • ½ lihaliemikuutio
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • ½ rkl sinappia
  • ½ tl mustapippuria

Perinteinen kotitekoinen perunamuusi

  • 1 kg perunoita
  • 1-2 dl maitoa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl voita
  • ½ tl suolaa

Viipaloi nakit ja hienonna sipuli. Kuumenna kasvisrasva isolla paistinpannulla ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan. Lisää viipaloidut nakinpalat. Ruskista ja ripottele vehnäjauhot pannulle. Sekoita huolellisesti. Kaada joukkoon vesi ja lihaliemikuutio muruina. Sekoita ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Mausta mustapippurilla, sinapilla ja tomaattisoseella ja kaada sekaan kerma.

Kuori perunat ja laita veteen kiehumaan. Lisää suola keiton alkuvaiheessa. Survo kypsät perunat. Parhaiten muusi onnistuu käsityönä perunanuijalla, mutta voit käyttää säästeliäästi vatkainta. Lisää voi ja maito samalla, kun survot perunoita. Älä käytä maitoa liikaa, ettei muusista tule löysää. Kuori ja silppua sipuli ja lisää survokseen. Tarjoile muusi nakkikastikkeen, raikkaan salaatin ja tuoreen ruisleivän kera. Ripottele annoksen päälle hieman persiljaa. Ruokajuomaksi sopii rasvaton maito tai kivennäisvesi.

Julkaistu tiistaina 30.3.2010 klo 18:01 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Tuo tumma nainen
Seuraava
Kiinan omena
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä