Vanha punakantinen englanti-suomi-englanti-taskusanakirjani oli alkanut tulla tiensä päähän. Sanakirjasta uupui paljon viime vuosikymmenten uudissanoja, koska kirja oli painettu vuonna 1973. En ollut vaivautunut hankkimaan uutta sanakirjaa, koska netissä on tarjolla iso liuta elektronisia sanakirjoja. Osa näistä on ilmaisia ja osa on maksullisia. Olen vuosia käyttänyt ahkerasti Welhon sanakirjapalvelua, mutta tämä maksettu etu päättyy elokuun lopussa. Tietenkään Welhon kuukausimaksu ei tästä muutoksesta huokene, joten tämä negatiivinen kehitys on ymmärrettävä hinnankorotuksena.
Vanhentunut analoginen sanakirja ja digitaalisen palvelun päättyminen olivat selviä signaaleita uuden sanakirjan hankkimiseksi. Päätin pysyä kehityksen kärjessä ja ostin nykyaikaisen laitoksen, joka toimitettiin muistitikulla. Ajatus sanakirjasta muistitikulla on loistava. Teos kulkee mukana ja on aina käytettävissä siellä, missä on Windows-mikro ja USB-liitäntä. Muutaman kymmenen gramman painoiseen tikkuun on ahdettu normaalikokoinen englanti-suomi-englanti-sanakirja, jossa on suomi-englanti-suunnassa 63 000 ja englanti-suomi-suunnassa 59 000 hakusanaa. Itse sanakirjateos ei paljon kuluta 1 gigatavun tikun kapasiteettia ja omille tiedostoille jää tilaa vielä 950 megatavua.
Laadussa parantamisen varaa
Heti pakkauksen avattuani havaitsin, että muistitikun suojus ei ole kohdallaan. Suojus oli toispuoleinen ja syykin tähän selvisi, kun katsoin suojuksen sisään. Sinne oli liimattu muovinpalanen, mutta se oli liimattu mitä ilmeisimmin väärälle puolelle sisustaa. Jos palanen olisi ollut toisella laidalla, olisi suojus kohdistunut melko todennäköisesti tikun kanssa samalle linjalle.
Sanakirjan käyttö ei vaadi mitään asennuksia ja laitos on heti käytettävissä, kun on törkännyt tikun koneeseen. Melko helppokäyttöinen käyttöliittymä tuntui tosin vanhanaikaiselta ja toi mieleen muistot Windowsin alkuvuosilta noin kymmenen vuoden takaa. Ohjelman kehitystyökin oli jäänyt hieman kesken, sillä useissa ikkunoissa oli Apu-painike, josta ei kuitenkaan apua saanut vaan englanninkielisen virheilmoituksen. Tuote vastasi kohtalaisen hyvin sanakirjatarpeitani, vaikka jotkut hakusanat tuottivatkin kummastelun aiheita. Etsin suomenkieliseltä puolelta sanaa "kalibroida", jota ei kuitenkaan löytynyt. Vaihdoin englanninkieliselle puolelle, josta löytyi sana "calibrate" ja sille suomennos "kalibroida". Kysyin tikun julkaisseelta WSOY-yhtiöltä, miksi sanakirja ei ole täysin kaksisuuntainen. Vajaan viikon päästä sain vastauksen, että sanakirjan molemmat puolet ovat itsenäisiä teoksia ja osin eri henkilöiden laatimia. Sanakirjaohjelmassa on onneksi toiminto, jolla hakusanaa haetaan molempiin suuntiin.
Muistitikkusanakirja on kopiosuojattu. Siitä ei voi siis tehdä varmuuskopiota itselleen vaan tikun tuhoutuessa se toimitetaan takaisin kauppaan, josta saa uuden tikun tilalle. WSOY kertoi vastauksessaan myös, että tikkuja on myyty jo tuhansia ja vain kaksi on tähän mennessä palautunut. Tikulle voi tallentaa ja sieltä voi poistaa omia tiedostojaan, jolloin se on altis kaikenlaisille kämmäilyille, joiden seurauksena voi löytää tikkunsa jonain päivänä tyhjänä tai tahattomasti alustettuna. Toivottavasti tällainen elektroninen versio säilyy toimintakuntoisena pitkään, vaikka aivan 30 vuoden käyttöikää en välttämättä sille odotakaan, kuten on käynyt punakantiselle sanakirjalleni.
Hurjat hintaerot
Muistitikkuversio maksoi Helsingin keskustan Suomalaisessa kirjakaupassa Aleksanterinkadulla 24,95 euroa. Sama tuote maksoi muutaman korttelin päässä Akateemisessa kirjakaupassa peräti 38,90 euroa. Teoksen ohjeellinen suositushinta on 42 euroa. Vertailun vuoksi katsoin myös perinteisen painetun sanakirjan hinnan. Suomalaisessa kirjakaupassa kirja ja sen mukana tullut CD-versio maksoi 27,95 euroa, joten kolmella lisäeurolla olisin saanut mukaani painotuotteen ja sen kaipaamani elektronisen version.
Kokemuksistani päätellen en ole siis vähään aikaan tehnyt sanakirjakauppoja. Markkinat ovat kieltämättä melko kirjavat ja tarjontaa löytyy. Hintaerotkin ovat aikamoiset samoin kuin tuotteiden laatu. Kaiken päälle tulee vielä sitten sanakirjojen sisältö. Kirjakauppojen hyllyiltä löytyy taskuversioita ja suursanakirjoja ja kaikkea näiden väliltä. Koulujen alkaessa hinnatkin tarjoutuvat usein kuluttajan kukkarolle sopiviksi, joten ostopäätöksen tekeminen siitä vain entisestään vaikeutuu. Kaupalliset nettisanakirjat ovat ainakin toistaiseksi hinnoitelleet itsensä ulos kilpailusta perinteisten sanakirjojen kanssa. Vuosimaksut pyörivät noin 50 euron hinnoissa. Näillä hinnoilla voisi ostaa uuden muistitikkusanakirjan puolen vuoden välein ja halvan taskusanakirjan joka toinen kuukausi.
- Hurme, Raija; Malin, Riitta-Leena; Pesonen, Maritta; Syväoja, Olli
Englanti-suomi-englanti-muistitikkusanakirja
- ISBN
- 9789510347638
- Kustantaja
- WSOY