Mittasuhteet

Australia on pinta-alaltaan maailman kuudenneksi suurin maa. Saarineen tämä eteläisen pallonpuoliskon mantereen pinta-ala on noin 7,7 miljoonaa neliökilometriä, mikä on noin 5 % kaikesta maapinta-alasta. Australia on viime päivinä ollut uutisotsikoissa mannerta vaivanneiden tulvien takia. Queenslandin osavaltiossa, mantereen koillisosassa tulvat ovat uutislähteiden mukaan ennätyssuuret. Mittakaavaa on yritetty verrata kolmen Suomen kokoiseen pinta-alaan eli kyseessä ovat melkoiset vesimassat ja luonnollisesti valtavat ympäristötuhot. Tasoprojektiolla kuvatusta kartasta mittasuhteita on vaikea hahmottaa, koska pinta-alat ovat vääristyneitä.

Mittasuhteista saa paremman käsityksen muuntamalla pinta-alat neliöiksi. Oheisessa kuvassa on Australian pinta-alaa vastaava neliö, jonka päälle on sijoitettu Suomen pinta-alaa vastaava neliö sekä vertailun vuoksi Ranskan valtion pinta-ala. Kuvasta on helppo päätellä, että tulvat ovat melkoista kokoluokkaa. Tulvien syynä on La Niña -sääilmiö, joka on viilentänyt itäisen Tyynenmeren vettä ja kuljettanut kaatosateita Koillis-Australiaan. Vesimassat ovat saartaneet kymmeniä kaupunkeja ja satoja tuhansia ihmisiä. Katastrofin taloudelliset menetykset ovat niin ikään mittavat ja mittakaavassaan miljardiluokkaa.

Australian tulva-alueen kokoa on joissakin uutisissa verrattu myös Ranskan ja Suomen kokoisiin pinta-aloihin. Ranska on pinta-alaltaan 43. ja Suomi 64. suurin suurin valtio. Ranskan pinta-ala on merentakaiset alueet mukaan luettuina noin 632 700 km2 ja Suomen pinta-ala yhdessä Ahvenanmaan kanssa on noin 338 400 km2. Yhdessä näiden maiden pinta-alat ovat hieman alle miljoona neliökilometriä (tarkalleen noin 971 100 km2). Kuvasta voi jälleen kerran päätellä tulva-alueen koon verrattuna näiden kahden eurooppalaisen valtion pinta-aloihin. Lähimmäksi tulva-alueen kokoa pääsee pinta-alaltaan maailman 30. suurin valtion Egypti noin miljoonaan neliökilometrin koollaan. Mittasuhteista on vaikeaa saada käsitystä pelkkien lukujen ja karttapallon kanssa, mutta yksinkertaistetulla kuvaesityksellä voi hahmottaa, minkälaisista mittaluokista on kysymys.

Julkaistu lauantaina 8.1.2011 klo 17:38 avainsanalla sää.

Edellinen
Conditionally show page numbers
Seuraava
Poyomi