Matkustava pummi

Syksyn uusi Helsinki-info (29.10.) kertoo, miten liikennelaitos menettää joka vuosi noin seitsemän miljoonan euron lipputulot. Syynä näihin menetyksiin ovat joukkokulkuvälineissä matkustavat henkilöt, jotka eivät maksa matkaansa. Liputta matkustavia kutsutaan yleisesti pummeiksi, sillä loppujen lopuksi heidänkin matkansa maksavat kaikki muut lippunsa lunastaneet matkustajat. Näin nämä liputtomat käytännössä pummaavat matkalippunsa hinnan muilta kanssamatkustajilta eikä heillä ole tarkoitustakaan koskaan maksaa vippiään takaisin.

Ilmaismatkalaisia on vuosittain yli kolme prosenttia kaikista matkustajista. Liikennelaitoksella on kaikkiaan 49 matkalipuntarkastajaa, jotka kiertävät ympäri vuorokauden eri liikennevälineissä tarkastamassa matkustajien lippuja. He kirjoittava joka vuosi noin 28 000 tarkastusmaksua, jonka suuruus on vielä toistaiseksi vaivaiset 66 euroa. Ensi vuodeksi summaa on kaavailtu korotettavaksi 80 euroon. Vertailun vuoksi on hyvä mainita, että 80 eurolla voi matkustaa rajattomasti kaksi kuukautta aivan rehellisesti kaikissa kaupungin liikennevälineissä. Siis pari kertaa kun jää kiinni, on jo maksanut lähes puolen vuoden matkat.

Tarkastusmaksun tulisi olla vielä huomattavasti suurempi. Se saisi olla vaikutukseltaan kuin sakko ja suuruudeltaan esimerkiksi 200 tai 250 euroa. Tällainen maksu pistäisi varmasti miettimään, kannattaako ottaa riski jäädä kiinni liputta matkustamisesta. Tietenkin pummeilla on usein onnea matkassa, sillä lipuntarkastajia ei juurikaan näe liikenteessä. Tarkastajia on kuitenkin tulossa ensi vuonna 16 lisää, joten lippujen tarkastustehokkuus kasvaa.

Pummilla matkustamista pitää myös ehkäistä jo ennalta. Monissa Euroopan kaupungeissa liikennevälineisiin ei yksinkertaisesti pääse kuin porttien kautta, ja portti avautuu vain maksetulla matkalipulla. Suomessa harjoitettava hyvinvointiyhteiskunnan sosiaalidemokratia lähtee siitä olettamuksesta, että kaikki kansalaiset ovat rehellisiä ja maksavat kiltisti kaikki säädetyt maksut. Tällaisesta sinisilmäisyydestä pitäisi jo luopua. Ihmiskunnan yksi vanhimmista totuuksista on, että tilaisuus tekee varkaan. Näin on kaupunkiliikenteessäkin. Jos vain on mahdollista matkustaa maksutta, niin miksipä ei käyttäisi tilaisuuttaan hyväksi?

Jotkut kiinni jääneet selittävät olevansa Turusta. Eivät ne bussit Turussakaan ilmaiseksi kulje. Miten kukaan edes viitsii esittää näin typerää? Ikävintä on seurata vihreiden edustajien kunnallispoliittisia keskusteluja. He vaativat täysin ilmaista joukkoliikennettä Helsinkiin. Toiminnan kulut katettaisiin verovaroin, ja kuka tahansa saa matkustaa ilmaiseksi. En vain ymmärrä, miksi helsinkiläisten veronmaksajien pitäisi maksaa kaiken maailman ulkopaikkakuntalaisten ja turistien matkat. Emmehän mekään saa ilmaisia matkoja muualla maailmalla. Tämä nyt on tyypillistä vihreää ajattelemattomuutta. Vihreät ovat monessa muussakin suhteessa järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan, kuten esimerkiksi tiedotusvälineissä tuon tuostakin uutisoidut (jopa kansanedustajien) huumesekoilut antavat ymmärtää.

Julkaistu tiistaina 31.10.2006 klo 18:27 Lehdet-luokassa.

Edellinen
Kuuma kahvikaakao
Seuraava
Pyhäinpäivän ilta