Linkstation-kirjoitinpalvelin

Päivitin viikonloppuna verkkokiintolevyni laiteohjelmiston. Teratavun Buffalo LinkStation Duo -ohjelmisto oli edellisen, viime vuoden lopussa tekemäni päivityksen jälkeen hypännyt versionumerossa eteenpäin saavuttaen nyt version 1.52. Myös hallinnointisovellus NASNavigator2 oli päivittynyt saanut versiokseen 2.34. Päivitys sujui tällä kertaa jo joutuisammin, sillä olin kirjoittanut viime kerrasta muistiinpanot, joita oli nyt helppo noudattaa. Buffalon laiteohjelmiston päivitys ei ole nimittäin ihan mikään läpihuutojuttu, sillä vastaan tulee kaikenlaisia epämiellyttäviä virheilmoituksia. Ensimmäisellä kerralla viime vuonna sain koko kiintolevyn katoamaan verkosta päivityksen jäljiltä, mutta tällä kertaa asennus onnistui melko suoraviivaisesti.

LinkStationissa on kaiken muun hyvän lisäksi myös kirjoitinpalvelin. Laitteen takana on USB-liitäntä, johon voi kytkeä kirjoittimen ja näin verkkokiintolevyasemasta tulee kätevä printteriserveri. Kirjoittimeni on tähän asti ollut tavallisen USB-hubin takana, mutta kun käytän tulostinta vain satunnaisesti, ovat laitteet pääsääntöisesti olleet pois päältä. Aina kun halusin tulostaa jotain, jouduin kytkemään välissä olleen USB-hubin, jolloin myös iso joukko oheislaitteita lähti samaan aikaan käyntiin, koska kytkin virran hubiin jakopistorasiasta, johon myös muut oheislaitteet oli kytketty. Päätin viikonloppuna kuitenkin helpottaa elämääni ja siirsin kirjoitinkaapelin hubista verkkolevyasemaan. LinkStation on käynnissä muutenkin, joten enää joudun käynnistämään vain kirjoittimen silloin, kun tarvitsen sitä.

LinkStationin kirjoitinpalvelimen käyttöönotto ei mennyt aivan satukirjojen mukaan. Asennusohjeissa ei tietenkään ollut mitään mainintaa Windows 7 -käyttiksestä ja ohjeet olivat siis vanhemmille versioille. Netistä löytyi tukuittain ohjeita, jotka vaihtelivat vaativuudeltaan ja työmäärältään laidasta laitaan. Ajattelin kuitenkin improvisoida Buffalon ohjeita ja sain lopulta kirjoittimen tulostamaan LinkStationin palvelimen kautta. Taikasana tässä asennusprosessissa oli tietokoneen buuttaus vaiheiden välissä.

Linkstation-kirjoitinpalvelimen käyttöönotto

  1. Avaa LinkStationin hallinnointi- eli Administration-sivu ja kirjaudu sisään pääkäyttäjänä.
  2. Valitse Extensions-välilehti.
  3. Valitse PrintServer ja paina Modify Settings -painiketta.
  4. Valitse Enabled-vaihtoehto ja paina Save-painiketta.
  5. Sammuta tietokone, LinkStation ja kirjoitin.
  6. Kytke kirjoitin USB-kaapelilla LinkStationin takana olevaan liitäntään.
  7. Käynnistä tietokone, LinkStation ja kirjoitin kytkemällä niihin virta.
  8. Avaa Control Panel (Ohjauspaneeli) ja valitse Add a printer.
  9. Valitse Add a local printer ja paina Next.
  10. Valitse Use an existing port ja valitse listalta portiksi nimilp (Client Side Rendering Provider). Kenoviivojen väliin tulee kirjoittaa verkkokiintolevyn jaon nimi. Jos jako ei näy Windowsissa, kytke Turn on network discovery päälle Advanced sharing settings -sivulla. Tämä sivu löytyy ohjauspaneelin Network and Internet ja Network and Sharing Center -osiosta.
  11. Asenna kirjoitinajuri samaan tapaan kuin uuden kirjoittimen käyttönotossa.

Kirjoitin on nyt valmis käyttöön. Mikäli tulostus ei onnistu, kannattaa tietokone käynnistää vielä kerran uudelleen, jotta asetukset varmasti astuvat voimaan.

Julkaistu maanantaina 8.8.2011 klo 17:44 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Stormbreaker
Seuraava
Kesän sääennusteet