Lampunvalintakone

Hehkulamput ovat jäämässä historiaan palveltuaan ihmiskuntaa noin sadan vuoden ajan ja tuoden valaistusta pimeyteen. Aivan säkkipimeydessä eivät ihmiset ole aikojen saatossa oleskelleet, sillä valoa on saatu ennen hehkulamppuja monin eri tavoin. Kaasuvalaistus oli yleistä 1800-luvulla, mutta näihin päiviin asti palvellut tuttu hehkulanka syrjäytti valaistusmuodon, joka sittemmin on uudistunut vielä useita kertoja. Kotioloissa hehkulamput väistyvät hiljalleen ja tilalle tulee hankkia uudenlaisia valonlähteitä. Kaupoissa on tarjolla energiansäästölamppuja ja uuden uutukaisia ledejä sekä halogeeneja. Tarjonta alkaakin olla kohta sen verran runsasta, että valintaan on uhrattava enemmän aikaa ja huolellisuutta.

Uudenlaisen lampun valitseminen on helppoa käytännöllisen lampunvalintakoneen avulla. Johtavien polttimovalmistajien ja muiden yhteistyökumppanien pystyttämä valinta-automaatti helpottaa lampun valinnassa ja opastaa tunnistamaan lampputyypit ja -kannat. Kokeilin valintakonetta ja etsin sopivaa valaistusta työpisteeseen. Kotitalon huonevalikoimissa ei ole erikseen työhuonetta, mutta sopiva lamppu löytyy valitsemalla olohuone talokartalta ja seuraavaksi työvalaisin tai lukuvalo. Koneen käyttö on helppoa, ja tuloksena saa lamppusuosituksen. Tuloksen voi lähettää itselleen tai ystävälle myös sähköpostilla, jolloin viestiä voi tarkastella vaikkapa älypuhelimellaan kauppareissulla.

Hehkulamppuaikakaudella valon määrää totuttiin mittaamaan lampun teholla. Watit eli tehot ovat hieman harhaanjohtava tapa arvioida lampun tuottamaa valon määrää, sillä wattimäärä liittyy paremminkin sähkönkulutukseen. Lampun tuottaman valon määrän mittari on valovoima ja sen yksikkö on luumen (kirjoitetaan usein myös lyhyemmin muodossa lumen) ja lyhenne eli tunnus lm. Esimerkiksi vanhan tutun 60 watin hehkulampun tuottama valon määrä on noin 700 luumenia. Uutta lamppua valitessa kannattaakin wattien sijaan tuijottaa pakkauksessa olevaa valovoiman eli luumenin lukemaa, joka olisi hyvä olla yli 700 niin sanottuun normaalivalaistukseen. Lampunvalinnan kiemuroihin voi syventyä myös lampputieto-sivustolla, jonne on koottu kattava tietopaketti kaikenlaisista lamppuihin liittyvistä aiheista.

Julkaistu maanantaina 24.10.2011 klo 18:48 Sivustot-luokassa avainsanalla energia.

Edellinen
Naton ilmaisku
Seuraava
Syksyn värit