Kuninkaallisia perheuutisia

Ruotsin kuningasperheeseen syntyi eilen uusi kruununperillinen. Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saivat pikkuprinsessan, joka sai tänään nimkseeen Estelle Silvia Ewa Mary. Naapurimaassamme tulee lähivuosina olemaan näillä näkymin kuningatarvalta, sillä perimysjärjestyksessä seuraavina ovat prinsessa Victoria ja vastasyntynyt prinsessa Estelle. Perimysjärjestys ei ole Ruotsissa aina ollut näin yksioikoinen. Perinteisesti kuningaskunnan eri puolilla monarkista maailmaa on perinyt kuningasperheen vanhin prinssi eli miespuolinen jälkeläinen. Ruotsissa perimysjärjestystä kuitenkin muutettiin vuonna 1980 pian prinssi Carl Philipin syntymän jälkeen vuonna 1979. Kaksi vuotta aiemmin syntynyt Victoria esikoisena oli siis muutaman vuoden kruununperillinen ja menetti paikkansa hetkeksi, kunnes lakimuutoksen jälkeen palasi jälleen vallankahvaan.

Perillisen syntymään liittyy paljon perinteitä. Kunnialaukaukset ovat näistä ehkä kuuluvin ja näkyvin perinne, jota tälläkin kertaa noudatettiin. Pääsääntöisesti kunnialaukauksia ammutaan 21 kertaa. Määrä juontaa juurensa kertolaskusta, jossa tekijöinä ovat 7 ja 3. Numero seitsemän viittaa Raamatun mukaan seitsemänteen päivään, jolloin Jumala lepäsi luotuaan maailman. Seitsemällä on myös muita merkityksiä niin eri uskonnoissa kuin astrologiassakin. Numeron kolme puolestaan sanotaan johtuvan yksinkertaisesta vertailusta. Maalla tykeillä pystyi ampumaan kolme kertaa enemmän kuin sotalaivasta merellä. Näin on siis päädytty 21 kunnialaukaukseen Yhdysvaltain armeijan keräämän historiikin perusteella.

Prinsessa Estellen syntymän kunniaksi ammuttiin kuitenkin kaksinkertainen määrä laukauksia. Ruotsin kuningashuoneen sivuston mukaan esikoisen ja kruununperillisen syntymän yhteydessä paukautetaan ilmoille 42 laukausta. Mielenkiintoiset ja osin erikoisetkin tavat pulpahtavat aina silloin tällöin meidän tavallisen rahvaan tietoisuuteen. Joskus tällaisten perinteiden taustat ovat päässeet unohtumaan, ja pitää aivan nostaa hattua, kun protokollamestarit muistavat ja osaavat tehtävänsä näin ammattimaisesti. Eihän nämä syntymäpäivät niin kovin arkisia ole ja kruununprinsessoja ja -prinssejäkin syntyy harvakseltaan, joten tällaiset tapahtumat ovat aina mukavia.

Julkaistu perjantaina 24.2.2012 klo 18:46 avainsanalla tapahtumat.

Edellinen
Studiovarustamo
Seuraava
Saarioisten pariisinleipä