Kuivunut kuivahiiva

Harmittelin lähes koko tammikuun järjestäen epäonnistuneita leipomuksiani. Tein tapani mukaan leivät leipäkoneella muutaman päivän välein, mutta jokainen käntty näytti epäonnistuneen. Leivät jäivät jokainen mataliksi, vaikka aiemmin olen onnistunut samoilla ohjeilla ja raaka-ainemäärillä saavuttamaan komeita ja kookkaita leipiä. Jokin oli siis toisin kuin ennen. Ensin epäilin käyttämäni erikoisvehnäjauhon olleen syyllinen, sillä leipäkoneessa olisi parempi käyttää leivontakarkeita jauhoja kuin erikoisvehnäjauhoja. Liian hienojakoinen jauho ei saa koneellisesti leivottuja leipiä riittävän kuohkeiksi ja niistä uhkaa tulla lopulta likilaskuisia, koska taikina on liian tiivistä. Yritin lisätä veden määrää, koska havaitsin koneen vaikeroineen paksun taikinan pyörittämisestä, mutta vesikään ei saanut kakkoa kohoamaan. Seuraavaksi korvasin osan jauhoista karkeammilla sämpyläjauhoilla, mutta tämäkään toimenpide ei tuottanut toivottua parempaa lopputulosta.

Hiivan tärkeys
Kuva
Martin Cooper

Epäilykseni olivat jo ensimmäisten epäonnistumisten yhteydessä kohdistuneet käyttämääni kuivahiivaan. Olin jo pitkään käyttänyt edullista S-kaupan omaa Rainbow-merkkistä kuivahiivaa, joka oli osoittautunut kelpo tavaraksi ainakin aiemmilla leivontakerroilla. Kaapissani ollut kuivahiivapaketti oli viimeisen käyttöpäivänsä puolesta täysin käyttökelpoista, mutta matalaksi jääneet leivät kielivät jotain aivan muuta. Päätin käyttää hiivan loppuun ja kokeilla kalliimpaa Sunnuntai-merkkituotetta. Hiiva loppui aikanaan ja leivät jäivät kaikki lättäniksi. Pääsin vihdoin ja viimein kokeilemaan Sunnuntai-kuivahiivaa jokin aika sitten. Ensimmäisestä tällä hiivalla leipomastani leivästä tuli valtava. Se hädin tuskin mahtui paistokulhoon. Hiivalla oli siis osansa epäonnisiin leivontoihin. Kaikki Sunnuntai-hiivalla leipomani leivät ovat nyt onnistuneet täydellisesti eikä siinä oikeastaan jauhoillakaan ollut loppujen lopuksi niin suurta merkitystä, sillä leivät ovat onnistuneet myös erikoisvehnäjauhoilla ja sämpyläjauhojen sekoituksella. Tästä kokeilusta opin ainakin sen, että kalliimmalla brändituotteella ja halvalla kaupan omalla tuotesarjalla on muutakin eroa kuin vain hinta. Sunnuntai osoittautui tässä laadukkaammaksi kuin Rainbow, ja taitaa tästä eteenpäin jäädä uudeksi vakiotuotteekseni.

Julkaistu tiistaina 9.2.2016 klo 17:29 avainsanoilla leipäkone ja ruoka.

Edellinen
Laitteiden kehitys
Seuraava
Sagrada Familia vuonna 2026