Kiertokäynti oopperassa

Suomen kansallisooppera ja baletti on melkoinen tuotantolaitos. Tutustuttuani kulissien taakse ymmärsin, miten suuri viihdekoneisto kansallinen oopperamme oikeastaan on. Minulle tarjoutui mahdollisuus piipahtaa Helsingin Töölönlahden rannalla sijaitsevan oopperatalon näyttämön taakse ja ylipäätään paikkoihin, joihin ei tavallisesti oopperassa käyvät kulttuurikuluttajat pääse. Itse asiassa ooppera järjestää kulissikierroksia ryhmille säännöllisin väliajoin pientä maksua vastaan. Viime keskiviikkona oopperan ala-aulaan kokoontui pieni joukko uteliaita kansalaisia tunnin mittaiselle vierailulle oopperan sisuksiin.

oopperan katsomo
Kuva
Matti Mattila

Kiertokäyntimme alkoi katsomosta. Siellä saimme asiantuntevan oppaan esittelemänä taustatietoja valtavasta oopperatalosta. Katsojat näkevät suuren katsomon mukavasti tuoleiltaan, mutta eivät välttämättä hahmota, että esiintymislava on noin 500 neliömetrin suuruinen. Korkeuttakin on useita metrejä. Varsinaisen lavan lisäksi sen vieressä on molemmin puolin toiset vastaavat viiden sadan neliön tilat eli kaikkiaan tilaa on hulppeat 1 500 neliötä. Tilaa tarvitaan, sillä viereisissä halleissa valmistellaan seuraavan kohtauksen lavasteita, jotka sitten yksinkertaisesti vain siirretään paikoilleen työntäen samalla edelliset kulissit viereiseen tilaan purkua varten.

oopperan ompelimo
Kuva
Matti Mattila

Vierailijaa ehkä hämmästyttää valtava työntekijämäärä. Oopperassa nimittäin työskentelee noin 550 henkilöä, jotka edustavat kymmeniä eri ammatteja. Talosta löytyy kaksi omaa suutaria, modisteja, kymmeniä pukuompelijoita, maalareita, puuseppiä, valoteknikoita, vahtimestareita. Listaa voisi jatkaa, sillä ooppera on kuin pieni kylä, josta löytyy kaikkea, mitä nyt pienen kylän pyörittämiseen tarvitaan. Pelkästään ompelimo on hämmästyttävän suuri samoin kuin maalaamo, joita talossa on peräti kaksin kappalein. Kulissien takana häärii noin pari sataa ammattilaista, kun taas näyttämöllä ja orkesterissa työskentelee toiset pari sataa osaajaa.

Illan ooppera- tai balettiesitys tarvitsee siis satoja osaavia käsiä. Kierros oopperan takahuoneissa avaa silmät ja saa ymmärtämään, miten suuresta operaatiosta yhden illan esityksessä on kyse. Pelkästään yhden hienon esiintymisasun valmistamiseen voi mennä nelisenkymmentä tuntia eli viikon verran aikaa. Suosittelen kiertokäyntiä oopperassa. Se saa entisestään kunnioittamaan korkeakulttuurin taitavia työntekijöitä.

Julkaistu lauantaina 18.11.2023 klo 11:39 avainsanoilla arkkitehtuuri ja ooppera.

Edellinen
Pikakasinoiden valtavirta
Seuraava
Jukka K. Dragshow