Seuraan aika ajoin netissä käytäviä keskusteluja ja uutisten kommentointeja. Jos jossakin jutussa joskus sivutaan jotain käyttöjärjestelmää, ilmaantuu kommentoijiksi hyvin nopeasti kilpailevien käyttöjärjestelmien puolestapuhujia. Keskustelut ja kommentit muuttuvat pian nokitteluiksi, ja varsinaisen asian kommentointi unohtuu. Tietoturva on yksi kestopuheenaiheista, joka herättää erityisesti Windows-käyttöjärjestelmän parjaajat ylistämään omaa valintaansa. Viime kuussa sivustollani vieraili 12 781 kävijää. Google Analytics -tilaston mukaan 91 % vierailuista oli peräisin laitteista, joissa käyttöjärjestelmänä oli Windows (diagrammi 1). Macintoshin käyttöjärjestelmällä varustettuja laitteita oli noin 6,5 % ja Linux-käyttöjärjestelmiä noin 2 %. Häviävän pieni osuus eli yhteensä 0,5 % edusti jotain muuta käyttöjärjestelmää, kuten esimerkiksi pelikonsoleita tai matkapuhelimia.
Käyttöjärjestelmätilasto saattaa kertoa jotain vierailijoiden demografiasta suhteessa sivuston sisältöön. Oletettavasti Linux-käyttöjärjestelmän käyttäjät ovat kiinnostuneita ehkä eri asioista kuin valtaväestö, joka käyttää Windows-käyttöjärjestelmää. Luonnollisesti tämänkaltaiset yleistykset ovat äärimmäisen huonoja ja saattava leimata käyttäjäkunnan virheellisesti. Toisaalta netissä käytävistä keskusteluista voidaan poimia mainintoja nörtti-sanan käytöstä erityisesti Linux-käyttäjien yhteydessä. Linux-käyttiksessä ei ole mitään vikaa, ja itsekin lukeudun kyseisen käyttöjärjestelmän käyttäjiin. Alan ammattilaisena en voi kuitenkaan laittaa mitään käyttöjärjestelmää erityisasemaan, joten käytän sujuvasti myös Windows-käyttöjärjestelmää. Mitä tulee blogini vierailijoiden ominaisuuksiin, on todennäköistä, ettei sivustoni tarjoa juurikaan (uutta) sisältöä edellä kuvaamalleni käyttäjäryhmälle, mistä saattaa olla seurauksena alhaisemmat Linux-käyttäjien tilastolukemat.
Tilastoni valossa Windows hallitsee ylivoimaisesti käyttöjärjestelmämarkkinoita. Kyseinen tilasto pitää tietenkin suhteuttaa maantieteellisesti, sillä tilanne ei välttämättä ole sama kaikkialla maailmassa. Kävijätilastoni aikana marraskuussa 95 % vierailuista oli peräisin Suomesta (diagrammi 2). Tämän perusteella maamme olisi melko hyvin Windows-käyttöjärjestelmän kattama. Palatakseni jutun alussa mainitsemiini kommentoijiin on todettava, että marginaalisten käyttöjärjestelmien puolestapuhujat ovat usein myös äänekkäitä. Linux- ja Mac-käyttöjärjestelmien puolustajat ilmestyvät usein ensimmäisinä kommentoimaan periaatteessa mitä tahansa Windows-käyttikseen liittyvää uutisointia tai artikkelia. Leimaa näille kommenteille antaa oman käyttöjärjestelmän erinomaisuuden ylistäminen ja Windowsin ongelmien, heikkouksien ja puutteiden esilletuominen.
Psykologisesti ilmiötä tarkasteltaessa voidaan näissä kommentoijissa havaita eräänlaista epävarmuutta. Kun henkilö ryhtyy kehumaan omaa valintaansa ja parjaamaan kilpailevaa vaihtoehtoa, voi se olla merkki siitä, että kyseinen henkilö haluaa todistaa itselleen tehneensä oikean valinnan. Henkilö on kuitenkin epävarma valinnastaan ja haluaa kommenteilla hakea muun yhteisön tukea ja hyväksyntää. Omasta käyttöjärjestelmästä halutaan etsiä ominaisuuksia, joita ei ole esimerkiksi Windowsissa tai ne ovat vaikeammin saavutettavissa. Eräässä kannettavan tietokoneen akun kestoa käsittelevässä artikkelissa (Windows 7 kertoo kannettavasi akun kunnon - katso ohjeet, Tietoviikko, 11.11.2009) esiteltiin, miten Windows-käyttiksellä saadaan akun tiedot selville. Neljä lukijaa oli kommentoinut artikkelia marraskuun loppuun mennessä. Näistä puolet eli kaksi oli Linux-käyttöjärjestelmän käyttäjiä, joista toinen kommentoi kirjoitusta mielestäni Linux-käyttäjälle tyypilliseen tapaan: "Onpa vaikeaa. Ubuntu 9.10 näyttää mm. nämä tiedot ihan parilla klikkauksella…"
Markkinaosuuksiltaan pienten käyttöjärjestelmien edustajien kommentit ovat alkaneet kyllästyttää muita lukijoita. Kehitys on huomattu monissa vastakommenteissa, ja lukijat ovat pyytäneet usein turhan nokittelun lopettamista. Oman näkemykseni mukaan tällaiset kommentit kielivät vain kirjoittajansa tietämättömyydestä ja kapeasta maailmankatsomuksesta. Jos elämä pyörii vain Macin tai Linuxin parissa, tuntuu kovin oudolta, että samaan aikaan voi antaa lausuntoja Windows-käyttöjärjestelmästä. Jos kuitenkin on tyytyväinen omaa käyttöjärjestelmävalintaan, miksi siitä sitten pitää niin usein muistuttaa keskustelupalstoilla ja kommenteissa? Olen nähnyt hyvin harvoin Windowsia ylistäviä vastaavanlaisia kommentteja, vaikka tilastonikin mukaan näin suurelta käyttäjäkunnalta voisi odottaa oikein debattitulvaa. Käyttöjärjestelmäkeskustelu tuskin päättyy. Ensimmäinen kosketus tietotekniikkaan käy usein käyttöjärjestelmän kautta, joten kaikuja alkuihastuksesta kuuluu jatkossakin.