Käytönsäästäjä

Näytönsäästäjä on tuttu toiminto tietokoneissa. Alkuperäinen ajatus oli säästää kuvaputkinäyttöjä, sillä pitkiä aikoja paikoillaan pysynyt kuva "paloi" kiinni kuvaruutuun. Haamukuva häiritsi myöhemmin työskentelyä. Näytönsäästäjän tehtävänä oli piilottaa kuvaruudulla seisonut kuva ja näyttää sen sijaan liikkuvaa kuvaa, joka ilmestyi aika ajoin eri puolille kuvaruutua. Tällä pyrittiin säätämään kuvaruutua fyysisiltä vaurioilta. Myöhemmin säästöautomatiikat kehittyivät älykkäämmiksi ja kykenevät nykyään kytkemään näytön lepovirralle ja jopa sammuttamaan koko tietokonelaitteiston tietyn ajan kuluttua. Kuvaruudun säästämisestä on tullut energian säästämistä.

Säästämisestä on kysymys myös käytönsäästäjissä. Näitä älykkäitä järjestelmiä alkaa vähitellen ilmaantua mitä erilaisimpiin kohteisiin. Joitakin vuosia sitten yleistyivät rullaportaiden käytönsäästäjät. Ne hidastuttavat portaita aina, kun niitä ei ole käytetty vähään aikaan ja alkavat pyöriä taas normaalilla nopeudella, kun anturi havaitsee liikettä portaiden läheisyydessä. Kellariimme hankittiin ehdotuksestani liikkeentunnistimella toimiva valaistus pian kohteen valmistuttua. Näytti selvältä, että valot unohtuvat helposti päälle, jos niiden sammuttaminen on kiinni muistamisesta. Nyt valot sammuvat automaattisesti tietyn ajan kuluttua, mikäli kellarissa ei ole liikettä.

Lisää käytönsäästökohteita löytyisi kosolti niin kotoa kuin yleisissäkin tiloissa. Porraskäytävien joulukuusivalaistuksesta pitäisi jo päästä eroon ja tilalle tulisi asentaa joka kerrokseen liikkeentunnistin, joka sytyttää valot vain siinä kerroksessa, jossa havaitaan liikettä. Valot sammuisivat itsekseen kuten ennekin. Autot voisivat sammua, kun joutokäyntiä on kulunut tietyn ajan ja taas käynnistyä, kun painaa kaasupoljinta. Tällaisia autoja jo onkin markkinoilla, mutta ominaisuus saisi yleistyä kaikkiin malleihin. Hisseihin olen aiemmin ehdottanut joukkokulkuvälineistä tuttuja porrastettuja ajoaikoja. Hissi voisi lähteä liikkeelle vasta, kun siinä on riittävä määrä ihmisiä tai vain tietyin väliajoin. Arkipäiväinen energian säästäminen on helppoa eikä juuri vaadi suuria ponnistuksia tai elämänmuutoksia.

Julkaistu sunnuntaina 3.5.2009 klo 18:21 avainsanalla energia.

Edellinen
Vappujaloittelua
Seuraava
Turun raitiotiet