Netistä löytyy tunnetusti lukematon määrän ajanviettomahdollisuuksia. Itse asiassa mahdollisuudet tuntuvat olevan rajattomat, sillä valinnanvaraa on aina askartelusta järeämpään puutyöharrastukseen. Käden taitoja tai oikeastaan sorminäppäryyttä voi harjoittaa myös nykyaikaisten nettipelien äärellä. Mainion alun viikonlopun vietolle tarjoaa kolikkopelit netissä osoitteessa https://betinia.com/fi/casino/slots, jossa viihdykettä riittää pitkään.
Vaihtelua kuvaruudun tarjontaan saa myös tulevana viikonloppuna, sillä tammikuun 17. päivänä 2022 tuli kuluneeksi sata vuotta, kun Suomalaisen Oopperan balettiryhmä aloitti toimintansa esittämällä Joutsenlammen vanhassa Oopperatalossa Bulevardilla. Vastaperustettu ryhmä oli ensimmäinen länsieurooppalainen balettiryhmä, joka esitti tämän maailman tunnetuimmaksi baletiksi kohonneen teoksen.
Kansallisbaletti juhlii satavuotista historiaansa monipuolisella ohjelmistolla. "On ollut suuri ilo ja kunnia suunnitella tämän tärkeän historiallisen virstanpylvään juhlintaa", tiivistää baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. "Kansallisbaletti on fantastinen ryhmä upeine tanssijoineen niin Suomesta kuin maailman joka kolkasta", hän jatkaa haikeana jättäessään Kansallisbaletin kevätkauden jälkeen.
Juhlavuoden aloittaa itseoikeutetusti uusi, varta vasten Kansallisbaletille luotu toteutus Joutsenlammesta, joka saa ensi-iltansa suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Areenassa sekä Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa lauantaina 29.1. klo 14. Koronaviruspandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi suoratoisto toteutetaan Oopperatalossa poikkeuksellisesti ilman yleisöä.
Australian baletin pitkäaikaisen johtajan David McAllisterin luoma versio kunnioittaa teoksen pitkiä perinteitä, mutta tuo mukanaan myös viittaukseen kylmään Pohjolaan. "On valtava kunnia saada tehdä Joutsenlampi, joka juhlistaa samalla ryhmän satavuotista historiaa. Siksi haluan tämän version olevan nimenomaan suomalainen versio, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä", McAllister kertoo.
Teoksen lavastuksesta ja puvuista vastaa Gabriela Týlešová ja valaistuksesta Kalle Ropponen. Odette-Odilen kaksoisroolissa nähdään Hanako Matsune, Violetta Keller ja Zhiyao Chen sekä prinssi Siegfriedin roolissa Michal Krčmář, Jun Xia ja Florian Modan. Pjotr Tšaikovskin (1840-1893) musiikki kuullaan Suomen kansallisoopperan orkesterin soittamana Matthew Rowen ja Benjamin Popen johdolla.
Mikäli tämä korkeakulttuuri ei juuri nyt kiinnosta tai viikonlopuksi löytyy muutakin tekemistä, niin ainahan voi suunnata vapaa-aikansa toisenlaiseen ajanviettoon. Perinteiset lautapelit, kirjat ja elokuvat tarjoavat luonnollisesti mainion vaihtoehdon baletille, mutta jos nämäkin on jo tullut koluttua läpi, on aika kokeilla jotain aivan uutta. Netti tarjoaa monenlaista tekemistä. Kolikkopelit netissä on taatusti erilaisen ajanviettokokemus etenkin niille, jotka haluavat kokeilla onneaan viihdyttäviä pelien seurassa.
Juhlavuosi jatkuu kotimaisten koreografien ensi-illoilla
Kansallisbaletin juhlavuosi jatkuu maaliskuussa kantaesityksensä saavalla Jorma Elon koreografialla Sibelius. Uutuusbaletti kertoo kansallissäveltäjästämme - hänen luovuudestaan ja sen eteenpäin vievästä voimasta. Aino (1871-1969) ja Jean Sibeliuksen (1865-1957) rakkaustarina on teoksen sydän, ja kaiken takana on intohimo ja palava rakkaus, joka jatkui vuosikymmenten yli kaikista vaikeuksista huolimatta.
Toukokuussa ensi-iltansa saa kolmen kotimaisen koreografin nykytanssi-ilta Tripla: Made in Finland. Illassa nähdään Tero Saarisen, Kenneth Kvarnströmin ja Johanna Nuutisen uudet teokset. Lisäksi Alminsalin ohjelmistossa on huhtikuussa Kansallisbaletin nuorisoryhmälle toteutettu Reija Wäreen teos Clique. Kevään ohjelmisto huipentuu Kansallisbaletin juhlagaalaan 28.5.
Esityskatko tuo muutoksia kevään ohjelmistoon
Oopperan ja Baletin esitykset perutaan 28.2.2022 saakka. Tämän lisäksi keväällä ohjelmistoon palaaviksi suunnitellut teokset Iloinen leski, Don Pasquale ja Seitsemän veljestä peruuntuvat. Näillä päätöksillä pyritään varmistamaan kevään ensi-iltojen toteuttaminen.
Joutsenlammen, Billy Buddin ja Sibeliuksen tammi-helmikuussa pois jääville esityksille etsitään parhaillaan korvaavia esityspäiviä, jotka varmistuvat myöhemmin. Lisäksi päänäyttämöllä nähdään keväällä suunnitellusti Tripla, Salome ja Koko Karita.
Satavuotisjuhla näkyy verkossa
Kansallisbaletin satavuotisjuhla näkyy monipuolisena sisältönä myös Oopperan ja Baletin verkkosivuilla, jossa on julkaistu artikkeleita, kuvia ja videoita Kansallisbaletin historiasta ja nykypäivästä. Verkkosivuilla julkaistaan uutta sisältöä koko juhlavuoden ajan. Kaikki juhlavuoden sisältö on koottu Baletti100-sivulle osoitteessa oopperabaletti.fi/baletti100.
Juhlavuoden aikana Kansallisbaletin ohjelmistoa nähdään poikkeuksellisen runsaasti myös suoratoistoina ja tallenteina Stage24-palvelussa yhteistyössä Ylen ja Helsingin Sanomien kanssa. Joutsenlammen lisäksi ohjelmistossa ovat Sibeliuksen suoratoisto 14.5. sekä juhlagaalan 28.5. Suoratoistot julkaistaan myös tallenteina suoran lähetyksen jälkeen.
Vaikka monet kulttuuririennot on jouduttu vallitsevan koronatilanteen vuoksi viime aikoina perumaan, voi vapaa-aikaansa viettää muillakin tavoin. Luonnollisesti videot ja suoratoistot eivät korvaa elävää esitystä, mutta hyväähän kannattaa odottaa. Pandemiakin loppuu aikanaan, silloin alkavat jälleen ilon ja onnen päivät. Näihin päiviin voi alkaa totuttautua jo ennakkoon oman tietokoneen äärellä kahlaamalla netin pohjatonta tarjontaa. Myöskään ei sovi unohtaa, että kolikkopeli netissä on erinomainen vaihtoehto jo tutuksi tulleille nettisisällöille.