Tänään on vietetty Kalevalan päivää. Tänä vuonna on syytä juhlia kansalliseepostamme Kalevalaa, sillä nyt tulee kuluneeksi 160 vuotta ensimmäisen painoksen julkaisemisesta. Vaikka Elias Lönnrot oli saanut Kalevalan käsikirjoituksen valmiiksi jo vuonna 1835 ja päivännyt sen helmikuun 28. päivälle, on myöhemmin ilmestynyttä laitosta ryhdytty pitämään sinä varsinaisena kansalliseepoksena, jollaisena sen tänään tunnemme. Kansallisromanttinen aikakausi juuri ennen 1900-luvun alkua ja vähän sen jälkeenkin toi Kalevalan runokokoelman myös kuvataiteisiin. Kalevala ja kansallistunne erityisesti inspiroivat tuolloin maamme ykköskuvataiteilijoita, jotka loihtivat sanoinkuvaamattoman kauniita taideteoksia jälkipolvien ihasteltavaksi.
Kalevalan innoittama kuvataide ei ole suinkaan jäänyt kansallisromantiikan aikakaudelle. Yhä edelleen monet suomalaiset piirtäjät ja kuvittajat hakevat inspiraatiota Kalevalasta. Teokset tapahtumat ja henkilöt kuvataan nyt nykyajassa, joka luo aivan uudenlaisia haasteita. Ajankuviin on oiva mahdollisuus tutustua vierailemalla Ateneumin juhlanäyttelyssä, jossa vanha ja uusi kohtaavat. Näyttely on avoinna elokuun 9. päivään asti, joten entisaikojen mestarien ja meidän aikamme taiteilijoiden töitä voi ihailla kiireettä.
Oma kontribuutioni Kalevala-aiheisten kuvataiteiden joukossa on raivokas kuva Väinämöisestä. Piirsin tämän kuvan puuväreillä ja skannasin koneelle, jossa terävöitin värejä Photoshop Elements 6.0 -kuvankäsittelyohjelmalla. Julkaisen kuvan Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutettuja teoksia 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä Picasa-kuva-albumissani.