Tarjoilujen järjestely on osa juhlien huolellista valmistelua. Juhlaväelle tarjoillaan tyypillisesti herkullisia ruokia joko noutopöydästä tai pöytiin tarjoiltuna. Hyvän ruuan lisäksi isäntäväki panostaa laadukkaisiin juomiin. Perhejuhlissa huomioidaan autoilevat ja kaikenikäiset vieraat, joten tarjolle asetetaan alkoholipitoisten juomien lisäksi alkoholittomia vaihtoehtoja. Tarjoilua suunnitellessaan pitää arvioida niin ruokien kuin juomienkin menekki, jotta juhlaväki ei jää kuivin suin kesken tilaisuuden. Muutamat perusannokset antavat osviittaa juomien menekistä ja varautumistarpeesta.
Tilaisuuden alussa voidaan tarjoilla alkudrinkki. Tervetuliaismaljaksi sopiva alkudrinkki on juoma-annos, jota tarjoillaan vain kerran eli sitä ei kaadeta vieraiden lasiin lisää. Pieni sherryannos on kuusi senttilitraa, mutta jos sherryä tarjoillaan alkukeiton kanssa, on annoskoko kahdeksan senttilitraa. Juoma-annoskokojen mittaamiseksi kannattaa ainakin alkuun käyttää annosmittaa kunnes annosteluun harjaantuu ja se sujuu mittaamattakin. Muutamat esimerkit valaisevat annoskokoja.
Juoma | Annoskoko |
---|---|
valkoviinit | 12-16 cl |
punaviinit | 12-16 cl |
kuohuviinit | 10-12 cl |
väkevät viinit | 8 cl |
väkevät jälkiruokaviinit | 8 cl |
väkevät juomat | 4 cl |
konjakkiannos | 4 cl |
calvadosannos | 4 cl |
likööriannos | 4 cl |
sherryannos | 6-8 cl |
Juomien menekki
Juomien menekki on aina suuntaa antava ja parhaiten juhliin valmistautuu hankkimalla juomaa riittävästi. Perusannosten koolla voi hahmottaa tarvittavan juomien määrän. Esimerkiksi alkuruuan juomaa varataan 12 senttilitraa eli lasillinen vierasta kohden. Väkeviä jälkiruokaviinejä tarjoillaan lasillinen eli kahdeksan senttilitraa. Pääruuan kanssa tarjoiltavaa viiniä varataan kaksi lasia ruokailijaa kohden. Kivennäisvettä varataan niin ikään kaksi lasillista ruokailijalle. Yhdestä 75 senttilitran viinipullosta saadaan noin kuusi annosta ja väkevästä 75 senttilitran viinipullosta saadaan noin yhdeksän annosta, koska tarjoiltava annoskoko on mietoja viinejä pienempi. Väkevästä alkoholijuomapullosta (75 cl) saadaan 18 annosta. Ruokailun jälkeen alkoholiannoksia kuluu noin yksi annos vierasta kohden tunnissa ja ensimmäisen tunnin ajaksi kannattaa varata kaksi annosta. Tarjottavasta ruuasta riippuen tilaisuuteen varataan sekä puna- että valkoviiniä siten, että punaviinin osuus on 2/3 ja valkoviinin 1/3 tarjoiltavista viiniannoksista. Oheisessa taulukossa on lueteltu joitakin tyypillisimpiä esimerkkejä juomien menekistä.
Juoma | Määrä ruokailijaa kohden |
---|---|
kuohuviini | 1½ dl |
ateriajuoma | 6-7 dl |
digestiivi | 1½ dl |
alkoholiton juoma | 5-10 dl |
kahvi | 3 dl |
kahvikerma | 0,2 dl |
Yllättävien tilanteiden varalle baarikaapissa kannattaa säilyttää hieman vierasvaraa. Joku vieraista voi esimerkiksi läikyttää juomansa tai kadottaa täyden lasinsa, jolloin uuden annoksen tarjoilu on paikallaan. Huomaavainen isäntä ja emäntä pysyy tilaisuuden ajan tapahtumien tasalla ja tarvittaessa säännöstelee juomien kulutusta, jottei säädylliseksi tarkoitettu tapahtuma äidy aivan juomingeiksi.