Eilinen lauantai sai ihmiset liikkeelle sankoin joukoin keskustan kauppoihin ja kaupungin laidoilla sijaitseviin ostoskeskuksiin. Ryntäys poikkesi tavallisista lauantaipäivistä, sillä tämä oli ensimmäinen ostospäivä heti joulun jälkeen. Tämäkään ei vielä selitä suurta kansansuosiota, jolle löytyy syy tietysti hulppeista alennuksista. Perinteisesti joulun alla hinnat pullottavat katteitaan ja heti pyhien päätyttyä vanha saa väistyä uuden tieltä, ja alennuksillahan hyllyt saadaan siivotuksi. Parhaimmillaan realisointi käy jopa 70 prosentin hinnanalennuksilla. Näyteikkunat huutavat alea ja reeaa.
Suomen kieltä taitava tietää, että sana ale on lyhennys sanasta alennusmyynti. Pitää kuitenkin hieman osata toista vierasperäistä kieltä, jotta arvaa, mistä samassa plakaatissa mainittu rea on lyhennetty. Kyseessä on ruotsin kielen sana realisation, joka sanatarkasti käännettynä tarkoittaa alennusmyynnin lisäksi loppuunmyyntiä, myyjäisiä, tyhjennysmyyntiä ja rahaksimuuttoa eli realisointia. Suomen kielessäkin tunnetaan sana realisaatio sekä verbi realisoida. Näitä ei tyhjennysmyyntien yhteydessä useinkaan kuule, sillä kauppiaat puhuvat mielellään alennusmyynnistä. Nyt nämä loppuunmyynnit ovat siis alkaneet ja jatkuvat kiihkeinä vielä sunnuntainakin.
Jokainen jouluostoksia tekevä ymmärtää, että lahjan saisi viikon kuluttua halvemmalla. Joululahja ei kuitenkaan tunnu jouluiselta, jos se annetaan takautuvasti. Osa kuluttajista on ratkaissut tämän antamalla lahjakortin jouluna. Näin lahjan saaja voi oman harkintansa mukaan ostaa kortilla mitä haluaa. Kortin arvokin kokee pyhien aikana eräänlaisen deflaation. Joulun yli odottaminen kannattaa. Kortin arvolla saakin tuolloin enemmän kuin ennen joulua. Talven alennusmyynnit tietävät joka tapauksessa rahanmenoa, joten miksi sitten ei hankkisi samalla rahalla hieman enemmän tavaraa.