Jännittävä Windows-päivitys

Kotikoneessani on itsestään päivittyvä Windows-käyttöjärjestelmä. Päivityksiä on tullut aika ajoin ja pian Windows 7 -version ilmestyttyä niitä tulvi koneeseen nopeaan tahtiin. Sittemmin päivitykset ovat harventuneet ja aikaa saattaa vierähtää kuukausi tai pari ennen kuin uusi päivityspaketti taas saapuu koneeseen. Eilen tuli taas päivitys, jonka annoin rutiininomaisesti asentua koneeseen aivan kuten niin monta kertaa aiemminkin. Suljin koneen noin ilta yhdeksän aikoihin ja painuin pehkuihin. Heräsin puolen yön jälkeen ja ihmettelin naapurihuoneesta kajastanutta sinistä valoa. Mikro oli yhä käynnissä ja ruudulla seisoi Windowsin tuttu vaaleansininen mainoskuva ja teksti, jossa kiellettiin sammuttamasta konetta asennuksen aikana.

Päivitys oli juuttunut toiseen vaiheeseen kolmesta. Kone seisoi hiljaisena eikä edes tyypillisesti valtoimenaan vilkkuva tai useimmiten kiinteää valoa loistava kiintolevyn ilmaisinvalokaan osoittanut elon merkkejä. Kaivoin tablettikoneeni esiin ja etsin netistä ohjeita jumiutuneeseen tilanteeseen. Mitäpä sitä tällaisessa tilanteessa oikein voi tehdä, kun kone näyttää seisahtuneen ja ruudulla on ukaasi olla sammuttamatta konetta. Normaalisti päivitykset asentuvat muutamassa minuutissa, mutta tämänkertainen tapaus oli ollut käynnissä jo yli kolme tuntia. Hakukone löysi heti suuren joukon keskusteluja, joissa niin ikään etsittiin apua jämähtäneeseen tilanteeseen. Monet kirjoittajat olivat ottaneet ohjat omiin käsiin ja yksinkertaisesti vain sammuttaneet koneen kiellosta huolimatta.

Sammutin koneen ja käynnistin sen hetken kuluttua uudelleen. Windows käynnistyi mutta ilmoitti edellisen istunnon päättyneen kesken kaiken. Sain eteeni muutaman valinnan, ja valitsin käynnistää koneen normaaliin tapaan. Käyttöjärjestelmä nousi pystyyn kuten ennenkin ja kohta sain taas ilmoituksen, että päivityksiä on saatavilla. Käynnistin taas päivitysten asennukset ja tällä kertaa ne asentuivat noin kymmenessä minuutissa. Mitä ilmeisimmin viikon käynnissä ollut koneeni ei enää ollut valmis päivitysten asentamiseen ja kaiketi muistit olivat jo niin sekaisin, että asennuskin lopulta sekosi. Buutti näköjään auttoi, mutta sitä olisi ollut vaikeaa tehdä ennen päivityksen käynnistämistä, sillä koneen uudelleenkäynnistys olisi joka tapauksessa aloittanut päivitysprosessin. Hieman siinä kylmät väreet kävivät, kun ajattelin, mitenkä sotkuun kone jää tällaisen brutaalin sammuttamisen jäljiltä kesken asennustoimenpiteen. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja kone käynnistyi asennuksen jälkeen vanhaan tuttuun tapaan.

Julkaistu keskiviikkona 7.3.2012 klo 18:19 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Vanhat kartat
Seuraava
Tekoälyn personoinnin periaatteita - osa 1