James Bond -ensyklopedia

James Bond -ensyklopedia

Maailman tunnetuimman agentin seikkailuista on koottu ensyklopedia. John Cork ja Collin Stutz ovat keränneet kaiken mahdollisen nippelitiedon James Bond -elokuvista ja kirjoista valtavaksi yli 300 sivun ja yli 2 000 valokuvan tietosanakirjaksi. Materiaalin kokoamisessa on avustanut elokuvien tuottaja EON Productions. Suuren materiaalimääränsä lisäksi opus on kaiken lisäksi isokokoinen eli kirjastotermein ilmaistuna suuriformaattinen. Kirja on ensimmäinen virallinen 007-maailman opas, jossa on yksityiskohtaista tietoa A:sta Ö:hön. Teos on jaettu aihepiireittäin. Jokaiselle kokonaisuudelle on oma lukunsa, kuten Bondin naisille, konnille, liittolaisille, kulkuneuvoille ja sivuosien näyttelijöille. Syväluotaukseen ovat päässeet elokuvien James Bondien näyttelijät, joista lukija saa mielenkiintoista taustatietoa sekä hämmästyttäviä käänteitä elokuvateon historian kulusta.

Englantilainen kirjailija Ian Fleming (1908-1964) loi agentin jo 1950-luvun alussa. Ensimmäinen Bond-romaani Casino Royale ilmestyi 1953, jonka jälkeen seikkailu toisensa perään ilmestyi kirjakauppojen hyllyille tasaiseen tahtiin. Fleming oli henkilökohtaisesti seuraamassa ensimmäisten elokuvien filmauksia ja tutustui tuolloin myös ensimmäiseen Bondin roolihahmoa näytelleeseen Sean Conneryyn. Kovapintaisen agentin lisäksi Fleming tunnettiin lastenkirjailijana, sillä häneltä ilmestyi vuonna 1964 nyttemmin taka-alalle jäänyt seikkailu erikoisesta Chitty Chitty Bang Bang -autosta.

James Bond -ensyklopedia on jokaisen intohimoisen Bond-fanin ehdoton hankinta. Kirja taustoittaa seikkaperäisesti kaikki elokuvat ylenpalttisilla yksityiskohdilla. Vaikka kirja ei teekään mitään suuria kulissientakaisia paljastuksia, saa siitä paljon tietoa Bondin maailmasta. Tarkka ja aiheeseen perehtynyt Bond-asiantuntija saattaa kaikesta huolimatta jäädä kaipaamaan trivia-tietoutta, jota ensyklopedia ei tunnu järin paljon tarjoavan. Kuvitus on kuitenkin runsasta samoin kuin filmeissä esiintyvien henkilöiden esittelyt. Roolihahmon lisäksi palstoilta löytyy näyttelijän tiedot sekä fiktiivisen roolihenkilön kohtalo sitten elokuvan päättymisen. Teos onkin parhaimmillaan, kun joutuu etsimään vastausta Trivial Pursuit -tyyppisiin kysymyksiin tai kun haluaa tarkistaa jonkin elokuvassa vilahtavan yksityiskohdan. Aivan ensyklopediaksi en tätä kirjaa vielä nostaisi, mutta perushakuteoksena se pärjää erinomaisesti.

Cork, John; Stuzt, Collin

James Bond -ensyklopedia

ISBN
789522200228
Kustantaja
Readme.fi Oy

Julkaistu lauantaina 20.9.2008 klo 14:42 Kirjat-luokassa.

Edellinen
Perjantaipulma 38/2008
Seuraava
Hihastimet