Ilmaista kulttuuria

Internetistä löytyy tunnetusti paljon hyviä ja asiallisia hyödykkeitä. Netistä voi ladata lähestulkoon mitä tahansa digitaalista maksutta. Päällimmäisenä tulevat mieleen valokuvat, reseptit, ilmainen musiikki, videot ja monet muut ilmaiset latauskohteet. Kulttuurinnälkäisille on tarjolla myös kosolti ilmaisia e-kirjoja, oppikirjoja, äänikirjoja ja elokuvia. Open Culture -sivustolta löytyy satoja maksuttomia kirjoja, kursseja, kielikursseja ja harvinaisia elokuvia. Sivustolla on esimerkiksi harvoin televisiossa esitettyjä Walt Disneyn (1901-1966) studion toisen maailmansodan aikana tuottamia prograganda-animaatioita, joissa mm. Aku Ankka viisastelee tuolloin ajankohtaisilla puheenaiheilla. Filmit ovatkin enimmäkseen viime vuosisadan alkuvuosikymmeniltä, mutta löytyypä niiden joukosta uudempaakin materiaalia, kuten mielenkiintoinen lähes tunnin mittainen Charles Darwinin (1809-1882) elämäntyöstä kertova dokumenttielokuva vuodelta 1993 sekä vain muutaman vuoden vanhoja leffoja eri aihealueilta.

Kuva
vlasta2

Maailmankirjallisuuden klassikoita voi niin ikään lukea ilmaiseksi. Open Culture -sivustolla on jälleen satoja ja taas satoja takavuosien seikkailu- ja proosakirjallisuutta tunnetuilta kirjailijoilta pääsääntöisesti englanniksi julkaistuina. Jos englanninkielisten teosten lukeminen tuottaa kuitenkin vaikeuksia, on sivustolla tietenkin myös kielikursseja. Suomen kielen kurssilinkki tosin vie suoraan Ylen sivulle. Linkin yhteydessä kerrotaan, että Ylen sivuilta löytyy suomeksi ääneen luetteluja radiolähetyksiä, mutta ne löytääkseen lienee syytä jo hieman osata kieltä, jotta pääsee sivuilla eteenpäin. Osa linkeistä viekin muille sivustoille eikä varsinaista materiaalia ole siis Open Culturen sivuilla. Monet kurssikirjat ovat itse asiassa vain linkkejä eteenpäin, mutta perillä on sitten aivan asiallista tietoutta. Sivustojen tarjoamien tietojen paikkansapitävyyttä sopii luonnollisesti hieman kyseenalaistaa kuten niin usein netissä on muutenkin tapana kaiken ilmaisen suhteen. Vaikka Open Culturen tarjonta on ohuenlaista, on sivusto joka tapauksessa mainio portaali maksuttoman viihteen äärelle.

Julkaistu sunnuntaina 16.9.2012 klo 15:14 Sivustot-luokassa avainsanoilla elokuvat, Internet, kirjallisuus, kulttuuri ja opiskelu.

Edellinen
Kreikan lapsi
Seuraava
Omenamuropaistos