Iki-ihana joululahja

Phil Spector: A Christmas Gift For You

Marraskuun puolivälissä tavarataloissa alkaa soida joulumusiikki. Sama ilmiö toistuu vuodesta toiseen ja toisinaan tuntuu siltä, että joululauluja alkaa kuulla yhä aikaisemmin syksyllä. Joulutunnelmaa rakennetaan kaikin tavoin. Liikkeiden taustamusiikki on vain yksi elementti. Muita joulun merkkejä ovat tietysti jouluvalot niin kauppojen ikkunoissa kuin kaupunkien katujen yllä. Lisäksi tunnelmaa muodostavat punaisen ja vihreän eri sävyt sekä joulunajan ruokavalikoiman ilmestyminen herkkutiskeille. Joululahjoja suunnitellaan jo kiivaasti eikä niiden hankinnassakaan tunnuta viivyteltävän. Miellyttävän ja jopa yllätyksellisen joululahjan löytäminen voi toisinaan olla vaikeaa, erityisesti henkilölle, jolla jo on kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Maailmankuulu amerikkalainen levytuottaja Phil Spector tuotti vuonna 1963 kaikkien rakastaman joululevyn A Christmas Gift For You From Phil Spector. Kaikkien näiden vuosien jälkeenkin levy on edelleen ihastuttava ja täynnä tunnelmallista joulumusiikkia. Albumi on rankattu 142. sijalle Rolling Stone -lehden kaikkien aikojen 500 parhaimman albumin listalla vuonna 2003. Moni on näiden vuosikymmenten aikana hankkinut levytyksen kokoelmiinsa eikä aivan turhaan, sillä äänitteellä esiintyvät 1960-luvun alun huippunimet, kuten The Ronettes, The Crystals ja Darlene Love. Kappaleet platalle on valittu huolellisesti ja niiden musiikki on sovitettu perinteisestä paatoksellisesta joulumusiikista poiketen 1960-luvun rokkiin.

Mikään joululevy ei olisi joululevy ellei sillä ole musiikkihistorian yhtä tunnetuinta laulua, nimittäin Valkeaa joulua eli White Christmas. Myös Petteri Punakuono eli englantilaisittain Rudolph The Red-Nosed Reindeer on löytänyt sijansa albumilla, kuten myös Santa Claus is Coming to Town ja Sleigh Ride eli Rekiretki. Muita iki-ihania jollotuksia ovat Frosty The Snowman ja Silent Night. Moni elokuva ja televisiosarja on lainannut kappaleen tältä albumilta. Erityisesti mieleeni on jäänyt eräs Konnankoukkuja kahdelle -sarjan (Moonlighting) episodi, joka alkaa Frosty The Snowman -kipaleella. Luvassa on siis jotain jouluun liittyvää ja mielenkiintoista toimintaa. Tämä levy on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

Julkaistu torstaina 23.11.2006 klo 19:09 Musiikki-luokassa.

Edellinen
Makeaa mahan täydeltä
Seuraava
Sarjakuvia Suomesta