Hävikkiviikko

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Järjestyksessään jo toinen hävikkiviikko kampanjoi ruokahävikin vähentämiseksi ja ruuan arvostuksen lisäämiseksi. Viime vuonna vietetty viikko muistetaan erityisesti Helsingin Narinkkatorilla tarjoillusta kauppojen ylijäämäruoista valmistetusta paellasta. Teemaviikko on paikallaan, sillä yksistään Suomessa heitetään jokaista kansalaista kohden roskiin 24 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Rahassa mitattuna noin puoli kiloa viikossa roskikseen päätyvää ruokaa maksaa 125 euroa vuodessa eli noin kympin kuukaudessa. Summa ei tunnu suurelta etenkään, kun se on vain noin 2,40 euroa viikossa, mutta kansantalouden näkökulmasta hävikki maksaakin jo 500 miljoonaa euroa vuosittain. Summista voi tehdä mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Nelihenkinen perhe säästää vuodessa 500 euroa, jolla voi maksaa jo vähän asuntolainan lyhennystä tai muutaman kuukauden yhtiövastikkeet.

Hävikin syntymistä on helppo estää. Jokainen voi miettiä kaupassa, ruokapöydässä, ravintolassa, jääkaapilla ja ylipäätään keittiössä, miten paljon ruokaa ostaa, valmistaa tai annostelee lautaselle. Lisää järkevän kuluttamisen vinkkejä saa hävikkiviikon aikana erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, joita järjestetään eri puolilla maata. Teemaviikko jakaa tietoutta myös sähköisesti netissä Facebook-sivullaan ja Twitterissä. Tempaukseen voi osallistua muuttamalla omia kulutustottumuksiaan kestävämmän kehityksen suuntaan ja jos haluaa oikein virallistaa sitoumuksensa muutokseen, voi sen käydä antamassa ympäristöministeriön sivulla osoitteessa sitoumus2050.fi. Ensi viikolla kannattaa siis pitää korvat höröllä ja silmät tarkkoina ja osallistua valtakunnalliseen hävikkiviikkoon, jota vietetään viikolla 37 eli 8.-14.9.2014.

Julkaistu keskiviikkona 3.9.2014 klo 16:17 avainsanoilla ruoka ja tapahtumat.

Edellinen
Muistoja tulevaisuuksista
Seuraava
Sarjakuvafestivaalit 2014
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä