Harrastussuosituksia uudelle vuodelle

Uuden vuoden lupaukset ovat osa suomalaista ja maailmanlaajuista kansanperinnettä. Ihmiset eri puolilta maapalloa lupaavat tehdä milloin mitäkin; joku lupaa vähentää alkoholinkäyttöä, joku toinen lisätä perheen kanssa vietettyä aikaa. Näiden lupausten onnistumista laajassa mittakaavassa on hankala seurata tai todentaa, mutta eräs kestohuumorin aihe ainakin Suomessa on tammikuun alussa uusia harrastajia pullollaan olevat kuntosalit, joille mahtuu jo helmikuussa huomattavasti paremmin treenaamaan. Moni kuitenkin onnistuu uuden vuoden lupauksissaan, ja iso osa näistä onnistumisista kohdistuu uusien harrastusten aloittamiseen.

Mitä harrastaminen on ja mitä se vaatii?

Harrastuksiahan tästä maailmasta löytyy. Joku saattaa harrastaa joukkueurheilua, joku toinen taas hikoilee mieluummin yksin kuntosalilla tai lenkkipolulla. Harrastusta ei suinkaan tule yhdistää aina liikuntaan, sillä käsityöt, koiranhoito tai uuden taidon opiskelu voivat olla aivan yhtä antoisia harrastuksia kohdehenkilölleen. Joillekin harrastuksista saatavan mielihyvän saattavat tuottaa myös rahapelit ja nettikasinot. Tärkeintä uuden harrastuksen aloittamisessa on aina matala kynnys tutustumiseen sekä käytännölliset harrastusmahdollisuudet. Tietenkin osa harrastuksista vaatii rahaa, joten taloudellinen näkökulma on yksi aloittamiseen vaikuttava seikka.

Jos käytetään esimerkkinä joukkueurheilua, on aloittamisessa ensisijaisen tärkeää löytää itselle sopiva taso harrastaa. Matalan kynnyksen liikunta on nykyään entistä kysytympää, ja näiden harrastusten järjestäjätahoja tuetaan myös valtiollisesti. Uudelle harrastajalle on tärkeää löytää paikka, jossa hän voi tutustua harrastukseen turvallisesti ja ilman ylimääräisiä suorituspaineita. Toki osa harrastuksista, esimerkiksi jääkiekko, edellyttää paljon varustehankintoja sekä jo valmiina olevaa luistelutaitoa, mutta esimerkiksi salibandy tai siitä versioitu sähly eivät vaadi ollenkaan niin merkittäviä panostuksia varusteisiin.

Erilaiset harrastusmahdollisuudet ja trendit

Uusien harrastuksien aloittamiseen löytyy paljon vinkkejä mediasta. Varsinkin tavallista harvinaisimpien lajien harrastajat kertovat mielellään omasta harrastuksestaan, sillä informaation jakaminen ja uusien kokeilijoiden houkutteleminen ovat koko harrastuskulttuurille eduksi. Erilaiset ryhmäliikuntamuodot ja ajankuvan mukaan uudistuvat trendiharrastukset saattavat vetää lyhyessäkin ajassa paljon harrastajia lajin pariin. Näistä parhaina esimerkkeinä toimivat frisbeegolf, erilaiset fitnesslajit tai Zumba. Nämä kaikki ovat aloittelijoille matalan kynnyksen harrastuksia, sillä niissä lähtökohtaisesti kilpaillaan vain itseään vastaan ja omien tavoitteiden asettaminen on helppoa.

Kuva
congerdesign

Uusissa harrastuksissa voi saada myös hien virtaamaan tavalla, jota ei etukäteen uskoisi. Esimerkiksi polkujuoksu on nykyään hyvin trendikäs laji, joka tarjoaa porukassa tehtynä sosiaalisia kontakteja sekä kuormittaa fyysisesti. Lajina se ei myöskään vaadi sen kummempia taloudellisia panostuksia kuin hyvät lenkkitossut. Retkeily ja luontoliikunta, esimerkiksi geokätköily, ovat myös luonnon helmassa tapahtuvia harrastuksia, jotka samalla saavat harrastajansa jalat liikkeelle. Tärkeintähän hyvässä harrastuksessa on, että se tuottaa mielihyvää, joten uusien harrastusten kokeileminen on jokaiselle ihmiselle enemmän kuin suotavaa.

Harrastaminen voi olla mitä tahansa

Kaikki ihmiset eivät tunne oloaan kotoisaksi kuntosalilla tai joogamatolla, ja joukkueurheilu on monelle suoranainen punainen vaate, mikä voi johtua esimerkiksi inhottavista kokemuksista koululiikunnasta. Useaan harrastukseen liittyy pelko siitä, että se on itselle liian haastavaa. Harrastuksessa ei ole pakko millään muotoa haastaa itseään, jos siitä saa mielihyvän irti muutenkin, mutta iso osa ihmisistä pitää kuitenkin tavoitteiden asettamisesta. On syytä muistaa, että itselleen voi asettaa tavoitteita myös lukuharrastuksen tai klassisen musiikin kuuntelunkin saralla.

Voivatko kuntonyrkkeily tai judo tarjota hyvän uuden harrastemahdollisuuden? Tai edellä mainittu kirjojen luku tai elokuviin tutustuminen? Kenties voisit ottaa tavoitteeksi nähdä vuoden aikana niin monta teatteriesitystä kuin suinkin pystyt? Kaikki nämä täyttävät harrastuksen tuntomerkit, sillä hyvä harrastus perimmiltään on juuri sitä, millaisena se henkilölle itselleen näyttäytyy. Jos vapaa-aikaa riittää, ei ole mitään syytä rajoittaa harrastusten määrää vain yhteen. Perheellisten ihmisten voi olla myöskin hyvä miettiä, voisiko vaikkapa aiemmin mainittu retkeily tarjota koko perheelle yhteisen harrastuksen?

Sonja Moisala

Julkaistu keskiviikkona 15.1.2020 klo 19:13 avainsanalla harrastukset.

Edellinen
Ruotsin vapautuneet rahapelimarkkinat
Seuraava
Palvelut musiikin kuuntelemiseen