Eyefi-muistikortin käyttöönotto

Eräänä syksyisenä päivänä alkuillasta käväisin yhdessä Helsingin keskustan valokuvaamossa otattamassa passikuvat. Kuvaus oli nopea toimenpide, mutta jäin ihastelemaan kuvaamon tekniikkaa. Kamerasta oli nimittäin langaton yhteys läheiseen tietokoneeseen, ja passikuvani siirtyivät kätevästi koneiden välillä jatkotoimia varten. Tuolloin melko uudenkarheassa Canon-digikamerassani ei vielä ollut langatonta yhteyttä, joten korjasin puutteen hankkimalla SanDisk Eyefi Wi-Fi -muistikortin kolmisen vuotta sitten. Kortti on toiminut mainiosti ja kuvat siirtyvät langattomasti kamerasta tietokoneeseeni. Kortin ainoa huono ominaisuus on sen hitaus. Toisinaan kestää useita sekunteja ennen kuin kuva tallentuu muistikortille. Hitaus on haitannut lähinnä silloin, kun pitäisi kuvata useita kuvia peräkkäin. Tämäkään erikoinen ominaisuus ei ole jatkuva, vaan hitautta esiintyy vain silloin tällöin. Enimmän aikaa kortti toimii nopeasti ja kuvaaminen on vaivatonta.

Eyefi-muistikortti

Noin kuukausi sitten Eyefi-yhtiö lähetti minulle sähköpostiviestin tuoteuudistuksesta. Firma on uudistanut kaikki langattomat muistikorttinsa ja samalla se kertoi, että vanhat kortit tulevat syksyllä tiensä päähän. Moinen ilmoitus sai varmasti tuhannet ja taas tuhannet kortinomistajat ryntäämään ostoksille ja tilaamaan uuden kortin reilulla alennuksella. Minäkin tartuin tarjoukseen ja tilasin kaksi 16 gigatavun korttia korvaamaan vanhan kahdeksan gigatavuisen korttini. Toimitus kesti noin kuukauden, sillä tavara loppui välillä valmistajan varastosta. Sain muutama päivä sitten tullista ilmoituksen, että tilaamani kortit ovat saapuneet ja että ne pitäisi vielä tullata ennen toimitusta. Tein tullauksen kätevästi netissä ja maksoin puuttuneen arvonlisäveron, jonka jälkeen paketti putosikin postiluukusta heti seuraavana päivänä. Tänään ryhdyin ottamaan käyttöön uusia langattomia muistikorttejani. Toinen korteista korvasi kameran vanhentuneen kortin ja toisen istutin Doxie-miniskanneriini.

Eyefi-muistikortin käyttöönotto sujui alun ensihämmästyksen jälkeen lopulta helposti. Paketin mukana ei tullut juuri kummoisia käyttöohjeita, joten varmistin käyttöönottoproseduurin valmistajan sivuilta. Paketissa on itse muistikortin lisäksi USB-kortinlukija sekä luottokortin kokoinen jäsenkortti, jossa on yksilöllinen aktivointikoodi. Käyttöönotto alkaa asentamalla ensin tietokoneelle Eyefi-sovellus, joka ladataan valmistajan nettisivuilta. Sovellus korvaa mahdollisen koneessa olevan vanhan version, joten vanha langaton muistikortti menettää viimeistään tässä vaiheessa langattoman ominaisuutensa. Vanhaa korttia voi tosin käyttää vielä tavallisena muistikorttina. Seuraavassa vaiheessa muistikortti sijoitetaan USB-lukijaan, joka puolestaan kytketään tietokoneeseen. Eyefi-sovellus havaitsee välittömästi kortin, jota pääsee nyt konfiguroimaan. Tässä vaiheessa sovellus myös listaa lähistöllä eli kantomatkan säteellä olevat langattomat tukiasemat, joista valitaan tyypillisesti se oma asema. Valinnan yhteydessä annetaan tukiaseman salasana, jonka jälkeen muistikortti on valmiina käytettäväksi. Kolmannessa ja viimeisessä vaiheessa muistikortti laitetaan kameraan tai haluttuun laitteeseen, josta kuvat alkavat siirtyä langattomasti tietokoneelle.

Uuden Eyefi-kortin mukana tulee rajaton pilvitallennustila vuodeksi. Jostain syystä minä sain aluksi vain yhden kuukauden, mutta eipä tuo haittaa, sillä en ajatellut ryhtyä käyttämään Eyefi-pilveä, kun tarjolla on paljon ilmaisiakin vaihtoehtoja. Myöhemmin kun kirjauduin selaimella pilvitallennuspalveluun, havaitsin siellä, että ilmaista tallennustilaa oli kuin olikin vuodeksi eteenpäin. Ilmeisesti tilin luontisovelluksessa oli vielä vanhan tarjouksen tiedot, kun se ilmoitti ilmaisuuden kestävän vain kuukauden päivät. Eyefi-muistikorttien käyttöönotto sujui lopulta erittäin helposti ja nopeasti. Saapa nyt nähdä, toimiiko uusi kortti nopeammin kuin entinen. Ainakin tekniset ominaisuudet lupaavat kympin luokkaa.

Julkaistu perjantaina 12.8.2016 klo 18:37 avainsanoilla laitteet ja valokuvaus.

Edellinen
Liukenevat pillerit
Seuraava
Taj Mahal -virtuaalimatka