Ensi kesän lomasuunnitelmat

Kuva
Karolina Grabowska

Suunnitelmissa lomamatka ensi kesälle - Näin rahoitat unelmiesi matkan

Talvella katse väkisinkin siirtyy jo seuraavaan kesään ja mahdolliseen kesälomaan. Olisi tietenkin mahtavaa lähteä lomalla reissuun, mutta matkan suunnitteluun ja rahoittamiseen kannattaa todella panostaa, jotta pääset nauttimaan tulevasta lomasta mahdollisimman paljon.

Ennen kuin aloitat unelmien loman suunnittelun, selvitä ensin mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Haluatko pitkän tai lyhyen matkan? Mikä olisi matkakohteesi? Haluatko aktiivisen vai rentouttavan loman? Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä tarkoituksellisempi ja selkeämpi suunnitelma on, sitä helpompi on laatia budjetti matkalle. Miten unelmien loman saa sitten rahoitettua, ellei tilillä ole jo valmiiksi valtavia lomasäästöjä?

Myy tarpeetonta omaisuutta pois

Käy tavaraa ja vaatteita huolella läpi ja pohdi, omistatko mitään mille ei ole tarvetta. Onko sinulla esimerkiksi vaatteita, joita et ole käyttänyt yli vuoteen mutta joita säilöt silti ikään kuin varmuuden vuoksi? Hankkiudu tavarasta ronskilla kädellä eroon. On hyvä myös miettiä, mitkä ovat realistiset odotukset hinnoista. Aivan ilmaiseksi tavarasta ei kannata luopua, kun tarkoitus on kasvattaa matkakassaa, mutta liian korkeat hinnat toisaalta takaavat sen, ettei myyntiä tapahdu ollenkaan. Myyntikeinoja on lukuisia niin kivijalkakirpputoreista nettikirpputoreihin ja erilaisiin second hand -myyntiin tarkoitettuihin sovelluksiin ja voit valita niistä itsellesi parhaan.

Tee ostoksissasi edullisia valintoja

Aina kalliimpi hinta ei takaa parempaa laatua. Valikoi siis tuotteesi tarkoin ja suosi edullista aina kun vain mahdollista. Hyödynnä erilaiset alennuskupongit ja muut tarjoukset. Pienistä puroista kasvaa suuri joki ja vaikka säästetyt summat saattavat tuntua merkityksettömiltä, niin päivittäisillä pienillä säästöillä on pidemmällä tähtäimellä paljonkin väliä. Valmista omat ruokasi niin paljon kuin mahdollista ja vältä ulkona syömistä erityistilaisuuksia lukuun ottamatta. Tämä ei tarkoita, että mausta ja ravintoarvosta tarvitsisi tinkiä tai että elämässä ei saisi enää olla mitään nautintoja, mutta voit kuitenkin kaupassa vertailla tuotteiden hintoja ja ottaa mukaasi halvemman vaihtoehdon.

Kilpailuta ja vertaile palvelusi

Suuriakin säästöjä voidaan saada vertailemalla ja kilpailuttamalla erilaisia palveluita. Jos tarvitset esimerkiksi lainaa, kannattaa verrata useita luotonmyöntäjiä ennen sopimuksen allekirjoittamista. Esimerkiksi Moneezy vertailee lainoja asiakkaiden puolesta täysin maksutta ja ilman velvoitteita. Lainojen kuluissa voi olla suuriakin eroja, joten kannattaa aina nähdä pieni vaiva ja verrata niitä. Säästöt voivat lainan suuruudesta riippuen olla kymmenistä satoihin tai jopa tuhansiin euroihin vuodessa.

Myös esimerkiksi puhelinliittymät ja sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa, myös silloin kun asiakkuus on jo voimassa. Edullisempi vaihtoehto voi aina löytyä, minkä vuoksi kilpailutus kannattaakin tehdä jopa tasaisin väliajoin. Palveluntarjoajaa saa aivan vapaasti vaihtaa niin usein kuin haluaa ja tässäkin voi tehdä suurta säästöä pitkällä tähtäimellä. Jos ensi kesän lomamatka pyörii jo mielessä, kannattaa sitä varten säästäminenkin aloittaa hyvissä ajoin. Suuriakin säästöjä voidaan tehdä arjen pienillä valinnoilla sekä taloudellisesti järkevillä päätöksillä.

Julkaistu keskiviikkona 23.11.2022 klo 19:14 avainsanalla loma.

Edellinen
Ajanvietettä Qatarissa
Seuraava
Kansallisoopperan areenakiertue