Elevaatio

Keskustelin eräänä päivänä riskienhallinnasta käydessäni läpi erästä riskianalyysin tulosta. Riskikartoituksessa oli löydetty lukuisia riskeiksi luokiteltavia kohteita, jotka myös lopulta hyväksyttiin riskeiksi. Riskianalyysissä nimittäin löydetään tavan takaa myös paljon faktoja eli tosiasioita. Nämä eivät sellaisinaan sovellu vielä riskeiksi. Ne vain toteavat kulloinkin vallitsevan asiantilan. Riskianalyysin jälkeen riskit kategorisoidaan eli luokitellaan ja niille määritellään haitta-aste sekä todennäköisyys. Lopputuloksena syntyy riskiluettelo, jossa lueteltuja riskejä seurataan säännöllisin väliajoin.

Riskien tilaa voidaan kuvata eri tavoin. Yksinkertaisimmillaan riski on joko toteutunut tai sitten ei. Toisaalta kukaan ei halua reagoida vasta sitten, kun maito on jo kaatunut maahan. Tämän vuoksi riskien tilaa seurataan hienojakoisemmalla granulariteetilla. Melko yleinen tapa on luokitella riski kolmella eri tilaa kuvaavalla merkinnällä: hallinnassa, kohonnut ja toteutunut. Pääsääntöisesti riskien toivotaan olevan hallinnassa eli toiminta jatkuu lähes normaalina, vaikka riski on kaiken aikaa olemassa. Kun riski syystä tai toisesta aktualisoituu, sen toteutumisen todennäköisyyttä kuvaava tila elevoituu eli kohoaa. Tämän jälkeen tila joko muuttuu toteutuneeksi tai tilanne laukeaa ja riski palaa hallittuun tilaan.

Keskustelussamme sivuttiin kohoamista kuvaavaa elevoitunut-sanaa. Kieltämättä sana ei ole aivan arkipäiväinen, mutta tunnetaan toki monissa tieteissä. Esimerkiksi lääketieteessä elevaatiolla tarkoitetaan kohoasentoa ja potilaan kohottamista. Elevaatio tunnetaan myös merentutkimuksessa meren pinnan kohoamisena, tähtitieteessä elevaatio ilmaisee taivaankappaleiden korkeuden horisontista ja teologiassa elevaatio on juhlallinen ehtoollisaineiden kohotus.

Elevoitunut on elevoida-verbin passiivin II partisiippi. Se osoittaa päättynyttä tekemistä ja sitä voidaan käyttää adjektiivin tavoin. Sanakirjan mukaan elevaatio tarkoittaa kohottamista, nostamista ja korkeutta. Mikään ei estä sanan käyttöä eri tilanteissa, kunhan sen merkitys säilyy. Riski voi siis olla elevoituneessa tilassa, kun tarkoitetaan, että sen toteutumisen todennäköisyys on kohonnut. Ammattilaiset käyttävät mielellään alansa omaa termistöä, jota kutsutaan myös ammattislangiksi.

Slangi helpottaa kommunikointia. Toinen alan ammattilainen ymmärtää asiasisällön täsmällisemmin, kun keskustelu käydään alan omilla termeillä. Tietenkin suomalaisen tulisi käyttää suomen kieltä ja puhua riskin todennäköisyyden kohoamisesta. Tällekään ilmaisulle ei ole mitään estettä vaan päinvastoin, se on jopa suositeltavampaa kuin koreiden sivistyssanojen käyttö. Toisinaan niitäkin voi joutua selittämään ja kommunikoinnin tehokkuus kärsii.

Julkaistu Wednesdayna 31.10.2007 klo 17:00 avainsanalla lingvistiikka.

Edellinen
Ziggy Stardust
Seuraava
Naantalin kylpylä