Coalescent

Poikkesin alkuvuodesta Itäkeskuksen antikvariaatissa ostamassa halpaa luettavaa. Kaipasin edellisten proosateosten jälkeen jotain yliampuvaa ja päätin hankkia tieteiskirjallisuutta. Mukaan tarttui minulle entuudestaan tuntematon brittikirjailija Stephen Baxter ja hänen scifi-teoksensa Coalescent. Pehmeäkantisessa tiiliskivessä oli yli 500 sivua luettavaa, jota tavailin hiljalleen aina työmatkoilla. Nykyaikaan sijoittunut tarina alkoi mielenkiintoa herättävästi, mutta vaihtui yllättäen pari tuhatta vuotta taaksepäin. Baxter kuljettaa kirjassa aluksi kahta juonta, jotka ovelasti yhtyvät lopussa. Alustus jännittävään ja tavallaan keskeneräiseksi jäävään loppuun on perinpohjainen. Baxterin kerronta on sujuvaa, vaikka ajoittainen tautologia hieman vaivaa lukijaa. Erikoinen juttu on ovelalla tavalla tämän päivän tunnettua tiedettä yhdistelevää scifi-tarinaa, jossa jalat pysyvät melko tukevasti maassa.

Baxter, Stephen: Coalescent

Coalescent aloittaa neljän kirjan Destiny’s Children -sarjan. Teos ilmestyi vuonna 2003 ja täydentää jo ennestään tuotteliaan Stephen Baxterin tuotantoa kiehtovalla juonella. Tarinan tapahtumat sijoittuvat ensin brittein saarille roomalaisvallan aikakaudelle, mutta siirtyvät sieltä pikkuhiljaa silloisen tunnetun maailman keskipisteeseen eli Roomaan. Kappaleittain vuorottelevat kertomukset selostavat nykypäivässä elävän keski-ikäisen George Poolen ja Rooman valtakunnan aikaisen Reginan tarinaa. Merkillisten yhteensattumien jälkeen näiden kahden hahmot kohtaavat nykyaikaisen Rooman kaupungin maanalaisissa tiloissa, vaikka päähenkilöiden historioiden välissä on lähes kaksi tuhatta vuotta. Baxter koukuttaa lukijan heti ensimmäisillä sivuilla niin, ettei kirjaa malta olla lukematta loppuun, vaikka yksityiskohdissaan lähes täydellisyyteen pyrkivät kuvaukset aikakauden elämästä saattavat jossakin vaiheessa kyllästyttää. Baxter on selvästikin ottanut kuvailemistaan asioista selvää ja tuntee monipuolisesti historiaa.

Englanninkielisenä teoksena Coalescentin teksti on värikästä ja haastavaa. Kertomus sukeltaa vuosisatoja ajassa taaksepäin ja tuo lukijalle tukuittain sanoja, joita harvemmin enää käytetään sen enempää englannin kuin suomenkaan kielessä. Oman osuutensa tuovat scifi-termit, joiden merkitys avautuu vasta kirjaa lukiessa. Coalescent on kiintoisa pokkari, jonka tarina jää kutkuttavalla tavalla kesken. Kirjan lopussa Baxter alustaa sarjan seuraavaa osaa viemällä lukijan avaruuteen. Tapahtumapaikat vaihtuvat nopeasti ja juttua tuntuu riittävän vähintäänkin neljään niteeseen. Mielenkiintoiseksi kehittynyttä tarinaa on suorastaan pakko seurata hankkimalla sarjan muutkin osat. Stephen Baxter on maailmalla tunnustettu scifi-kirjailija, ja tämän kirjan luettuani väitteeseen on helppo yhtyä.

Baxter, Stephen

Coalescent

ISBN
9780575075535
Kustantaja
Del Rey

Julkaistu keskiviikkona 18.4.2012 klo 18:36 Kirjat-luokassa.

Edellinen
Kevättuulahduksia
Seuraava
Jortsit