Kokeilussani oleva Bosch VitaPower 4 pääsi tänään tositoimiin. Ensimmäinen tuotokseni tällä tehosekoittimella oli yksinkertainen mansikkasmoothie. Reseptin kävin hakemassa Valion nettisivuilta ja tarvikkeet läheisestä ruokakaupasta. Kauppakassiin sujahti puolen kilon pussi kotimaisia pakastemansikoita, puolen kilon purkki turkkilaista jogurttia ja kolme banaania. Reseptin ainekset oli suunniteltu kahteen annokseen, mutta näillä ostoksilla syntyi kaksinkertainen määrä eli neljä annosta.
Pesin muoviosat ennen käyttöönottoa astianpesukoneessa. Iso lasikulho oli sen verran kookas, että pesin sen käsin astianpesuaineella ja astiaharjalla. Kulhon pohjasta olisi voinut irrottaa teräosan, mutta se oli niin jämäkästi kiinni astiassa eikä yrityksistäni huolimatta hievahtanutkaan, joten päätin jättää sen paikoilleen. Kaikki oli nyt valmiina ensimmäiseen kokeiluun. Tyhjensin ensin puoliksi jääkaapissa sulaneet pakastemansikat kulhoon. Kuorin kaksi banaania, jotka paloittelin mansikoiden joukkoon. Kumosin vielä puoli kiloa turkkilaista jogurttia aineisten päälle, ja tässä vaiheessa lasikulho oli jo ääriään myöten täynnä. Kaadoin lopuksi vielä neljä desilitraa rasvatonta maitoa, joka valui harvakseltaan kasaantuneiden mansikoiden joukkoon. Painoin kulhon kannen tiiviisti kiinni ja työnsin laitteen sähköpistokkeen pistorasiaan. Vilkaisin vielä käyttöohjeesta ohjeellisen käyntiajan, joka ehdotti tälle satsille noin 30-45 sekuntia täydellä teholla. Käänsin hölskyvän ja rimpulalta tuntuneen käyttökytkimen maksimiteholle. Kone käynnistyi äänekkäästi ja vain alle kymmenessä sekunnissa kaikki oli ohi. Ainekset olivat sekoittuneet tasaiseksi vaaleanpunaiseksi massaksi hämmästyttävän nopeasti. Kun sekoite näytti valmiilta, sammutin blenderin ja avasin kannen.
Lasikulhon kaatonokka osoittautui epäonnistuneeksi. Pyöreä nokka valutti smoothieta pitkin kulhon ulkopintaa samalla, kun kaadoin juomaa mukiin. Onneksi työskentelin koko ajan pesualtaan päällä, sillä jotenkin aavistin, että edessä olisi märkää ja tahmeaa sotkua. Smoothieta olikin lopulta sekä juomamukissa että lavuaarissa. Yhtäkkiä kaikki välineet tuntuivat kylpevän vaaleanpunaisessa nesteessä ja yleisvaikutelma oli siivoton. Kulhon reunan muotoilu ei ole onnistunut, joten tästä tehosekoitin saa miinuspisteitä.
Kylmä mansikkasmoothie maistui raikkaalta ja pehmeältä. Tehosekoitin oli tehnyt tehtävänsä ja onnistui sekoittamaan ainekset juuri sopivan tasaiseksi todella lyhyessä ajassa. Juomaa tuli tuhdisti, joten kaadoin loput mehut tarjoilukannuun ja jätin sen jääkaappiin odottamaan seuraavaa nautiskelua.
Kustannukset
Mansikkasmoothien ainekset maksoivat yhteensä 4,59 euroa. Tästä jogurtin osuus oli 1,39 euroa, kolme banaania 0,79 euroa, pakastemansikat 2,25 euroa ja neljä desilitraa rasvatonta maitoa 0,16 euroa. Valmista smoothieta tuli näillä aineilla noin puolitoista litraa eli juoman litrahinnaksi muodostui 3,06 euroa. Oman mansikkasmoothien valmistaminen ei kannata, sillä Rainbown valmis mansikkasmoothie maksaa vain 2,53 euroa litralta eli itse tehtynä smoothie maksaa 21 % enemmän kuin teollisesti valmistettu. Vielä kalliimmaksi smoothien valmistaminen tulee, kun kustannuksiin lisää tehosekoittimen hankintahinnan. Laitteella pitää olla paljon erilaista käyttöä, että se maksaa itsensä takaisin.
Mansikkasmoothie
2 annosta- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 2 dl pakastemansikoita
- 1 banaani
- 1 dl rasvatonta maitoa
Kuori banaani. Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä konetta, kunnes juoma on tasaista ja kuohkeaa. Nauti heti.