Blinikausi

blinit
Kuva
Foodista

Vuoden ensimmäinen kuukausi hurahti kuin silmänräpäyksessä. Talvikin tuli etelään pitkän odottelun jälkeen, vaikka juuri nyt siitä on jäljellä enää vain kuormattuja kinoksia siellä täällä ja vetiset kadut niin autoilijoille kuin jalankulkijoillekin. Helmikuu käynnistyy huomenna ja samalla alkaa blinikausi. Kiireisimmät ovat jo aloittaneet blinisesongin, mutta perinteisesti blinit kuuluivat laskiaiseen eli paastoa edeltävään aikaan, jolloin ohukaisia ahmimalla kerättiin voimia tulevaan paastoon. Ennen vanhaan blinipannu otettiin esille vasta helmikuussa, mutta nykyään blinien aika on venynyt jo tammikuun alkuun. Mitään varsinaista päivämäärää blinikaudelle ei ole. Toiset paistavat lättyjä jo marraskuun puolella ja jatkavat sesonkia pitkälle kevään kynnykselle saakka. Ortodoksiperinteen mukaan blinit kuuluvat niin ikään laskiaisviikon eli niin sanotun voiviikon eli varsinaisen bliniviikon ruokapöytään.

Pikablinit

4 isoa tai 8 pientä bliniä
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 dl ehnäjauhoja
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl voisulaa
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl soodaa
  • paistamiseen voisulaa

Sekoita kermaviili, muna ja voisula keskenään. Sekoita kuivat aineet ja yhdistä seos kermaviiliseokseen. Kaada pannulle reilusti voisulaa. Paista blinit keskilämmöllä molemmin puolin kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Tarjoa heti sienisalaatin tai mädin kanssa. Juomaksi sopii raikas kivennäisvesi.

Julkaistu sunnuntaina 31.1.2016 klo 17:08 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla ruoka.

Edellinen
Keraamikon kuvakulma
Seuraava
Pari postimerkkiä - osa 1