Batman-funktio

Google on tunnettu Internetin hakukone. Nettihakemisen lisäksi Google osaa paljon muitakin temppuja, niin kuin hyvän palvelun pitääkin. Yksi erikoisimmista ominaisuuksista on viime vuonna esitelty funktiopiirturi, joka osaa piirtää kuvaajan hakusanakenttään kirjoitetusta matemaattisen funktion kaavasta. Esimerkiksi tuttu siniaalto syntyy trigonometrisen sinifunktion kaavalla kirjoittamalla se hakusanaksi muodossa sin(x).

Uusi ominaisuus innoitti välittömästi propellipäitä eri puolilla maailmaa mitä ihmeellisimpiin kokeiluihin. Monimutkaisilla funktioilla voi nimittäin piirtää melko näyttäviä kuvaajia sijoittelemalla lausekkeita sopivassa järjestyksessä ja sopivilla arvoilla. Eräs tällainen taidonnäyte on Batman-kuvio, jonka piirtämistä Googlen piirturilla pidettiin aluksi ylivoimaisena. Oheinen kaava kuitenkin todistaa, että Batman-elokuvista tunnettu lepakkokuvio syntyy haun tuloksena.

2*sqrt(-abs(abs(x)-1)*abs(3-abs(x))/((abs(x)-1)* (3-abs(x))))(1+abs(abs(x)-3)/(abs(x)-3))sqrt(1-(x/7)^2)+ (5+0.97(abs(x-.5)+abs(x+.5))-3(abs(x-.75)+abs(x+.75))) (1+abs(1-abs(x))/(1-abs(x))),-3sqrt(1-(x/7)^2) sqrt(abs(abs(x)-4)/(abs(x)-4)),abs(x/2)-0.0913722(x^2) -3+sqrt(1-(abs(abs(x)-2)-1)^2),(2.71052+(1.5-.5abs(x)) -1.35526sqrt(4-(abs(x)-1)^2))sqrt(abs(abs(x)-1)/ (abs(x)-1))+0.9

Kirjoittamalla tai kopioimalla tai linkittämällä tämä erikoinen kaava Googlen hakusanaksi syntyy hieno Batman-funktion kuvaaja.

Googlen plotteriominaisuus ei rajoitu vain näyttämään matematiikkaa graafisesti. Kuvaaja on interaktiivinen ja sitä voi suurentaa ja pienentää sekä skaalata korkeammaksi, matalammaksi, leveämmäksi tai kapeammaksi. Lisäksi käyrän arvoja voi tutkia liikuttamalla hiirtä käyrän päällä, jolloin koordinaatit alkavat vilistä kuvan oikeassa yläkulmassa. Hakukoneen piirturin lisäksi netistä löytyy luonnollisesti suuri määrä sivustoja, joilla voi piirtää funktioista graafisia esityksiä. Matemaattista taidetta voi alkaa suoltaa vaikkapa Nizzan yliopiston monikäyttöiseltä palvelimelta.

Julkaistu tiistaina 26.6.2012 klo 18:43 avainsanoilla Internet ja matematiikka.

Edellinen
Alkukesän alet
Seuraava
Sarjakuvien osto ja myynti