Ensimmäiset leivät leivottiin ehkä jo neoliittisella kaudella noin 12 000 vuotta sitten. Leivät olivat hyvin alkeellisia ja niissä käytettiin kenties kivillä murskattua viljaa veteen sekoitettuna ja niitä paistettiin kuumilla kivillä kuuman tuhkan alla. Egyptiläisten arvellaan oivaltaneen noin 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, että vehnätaikina saadaan käymään eli muodostamaan kaasuja. Näin saatiin tuotettua kevyempiä ja maukkaampia leipiä, joita oli myös miellyttävää syödä. Banaani puolestaan on peräisin Kaakkois-Aasiasta, ehkä Malesian saaristosta, josta se levisi Intian kautta Filippiineille, Uuteen Guineaan ja lopulta kaikkialle ympäri maailmaa.
Banaanileipä on niin sanottu quick bread eli äkkiseltään suomennettuna nopea leipä. Tällaisten reseptien ominaispiirre on, että taikina nostatetaan hiivan sijaan leivinjauheella eli kemiallisesti. Ensimmäiset nopeat leivät valmistettiin vasta 1700-luvun lopulla Pohjois-Amerikassa, jolloin kaliumkarbonaattia keksittiin käyttää leipomiseen. Tämä valkoinen veteen liukeneva suola synnyttää taikinaan hiilidioksidia ja saa sen lopulta nousemaan kuohkeaksi. Kaupallinen leivinjauhe kehitettiin vuonna 1857, jolloin syntyi myös banaanileipä sellaisena kuin se nykyään tunnetaan. Banaanileipä on helppo ja nopea valmistaa eikä kaipaa kummempia aineksiakaan. Valmis leipä säilyy jopa kolme kuukautta pakastimessa, josta se otetaan sulamaan yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.
Banaanileipä
8 annosta- 250 g vehnäjauhoja
- 3 isoa banaania
- 100 g hienoa sokeria
- 55 g fariinisokeria
- 125 g voita
- 3 kananmunaa
- 1 tl vaniljaesanssia
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl raastettua muskottipähkinää
- 1 tl kanelia
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele noin 23 senttiä pitkä suora vuoka ja levitä pohjalle leivinpaperia. Laita voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja sekoita joukkoon vaniljaesanssi. Kuori banaanit ja painele haarukan selällä karkeaksi massaksi. Sekoita varovasti voiseokseen ja lisää jauhot, muskottipähkinä ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja paista 75 minuuttia tai kunnes taikinaan pistettyyn puutikkuun ei jää taikinaa. Ota uunista ja anna seistä viisi minuuttia ennen kuin kumoat leivän vuoasta. Viipaloi leipä ja tarjoile raikkaan mansikkahillon ja kermavaahdon kera.
Lähde: Foodreference.com