Amerikan Prometeus

Antiikin alkuaineet olivat maa, ilma, tuli ja vesi. Tulta ja sen käsittelytaitoa on pidetty yhtenä ihmiskunnan kehittymisen ja elinehdon edellytyksenä. Sanotaan, että kun ihminen oppi käsittelemään tulta, alkoi siitä ihmisen herruuden aika luonnossa. Alkukantaiset ihmiset kehittyivät ja syntyi sivilisaatioita. Kehitystä seurasi uskomukset, mytologiat ja kansantarut. Näistä jumaltaruista maailmanlaajuisesti tunnetuimpia ovat antiikin Kreikan mytologiat jumalineen ja titaaneineen. Prometeus oli yksi titaaneista, joka oli tullut tunnetuksi luotuaan kuolevaiset eli ihmiset joen mudasta. Zeus puolestaan antoi näille kuolevaisille elämän, mutta piti heidät alkeellisina kontrolloidakseen vallankäyttöä. Zeus ei halunnut tavallisten ihmisten ryhtyvän kilpailemaan vallasta ja niinpä hän eväsi tulen kuolevaisilta. Prometeus kuitenkin varasti tulen Olympos-vuoren palatsista, jossa tuli paloi jatkuvasti, ja antoi sen luomilleen kuolevaisille.

American Prometheus

Amerikan Prometeus (American Prometheus, 2005) on kuin antiikin Kreikan taru 1900-luvulle sijoitettuna. Kirja on seikkaperäinen, 600-sivuinen elämäkerta, jonka pääosassa on kuuluisa fyysikko Robert J. Oppenheimer (1904-1967). Maailma tuntee hänet yleisesti atomipommin isänä, sillä hän johti toisen maailmansodan aikana salaista Manhattan-projektia. Ihmiskunta sai kouriintuntuvasti todeta tuon projektin tulokset, kun ensimmäinen atomipommi räjäytettiin Hiroshimassa 6. elokuuta 1945. Pian tämän jälkeen seurasi toinen ydinräjäytys 9. elokuuta Nagasakissa. Maailma on oli näin astunut lopullisesti ydinaseaikakauteen. Syystäkin voidaan siis sanoa, että Robert Oppenheimer oli aikamme Prometeus. Hän antoi uudenlaisen tulen ihmiskunnalle.

Pulizer-palkittu kirjailija Kai Bird on koonnut yhdessä historioitsijan ja niin ikään Pulizer-palkitun Martin J. Sherwinin kanssa massiivisen elämäkertateoksen Oppenheimerista. Yksityiskohdissaan lähes täydellisyyttä hipova kirja on erittäin mielenkiintoista luettavaa. Se on kuin mikä tahansa jännittävä agenttitarina vain sillä erotuksella, että kaikki tapahtumat ovat tosia ja tapahtuneet oikeassa elämässä. Tämä tosikertomus sisältää paljon television saippuasarjoista tuttuja juonenkäänteitä ja juonittelua. Koin kiehtovaksi myös Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun ja liittovaltion poliisin toiminnan ja miten tekniikkaa osattiin hyödyntää vakoilussa täysimittaisesti jo 1930-luvulla.

Oppenheimerin historia oli uskomattoman värikäs. Vaikka Oppenheimer olikin tunnustettu fyysikko, jäi hänen akateeminen tuotantonsa lopulta melko vähäiseksi päätyen vain muutamaan julkaistuun artikkeliin. Toinen maailmansota käytännössä päättyi japanilaisten kaupunkien pommitukseen Oppenheimerin johtaman Manhattan-projektin aikaansaamilla atomipommeilla. Kuin yhdessä yössä Oppenheimerista tuli kansallisesti ja kansainvälisestikin juhlittu sankari, jota lehdet ja tiedotusvälineet ylistivät ympäri maailmaa. Kunniaa ja suosiota seurasi kuitenkin pian julkinen nöyryytys. Oppenheimerin nuoruusvuosien radikaalit poliittiset yhteydet kommunisteihin kaivettiin esille ja hänen luottamuksensa kansakunnan (Yhdysvaltojen) ydinasearsenaalin asiantuntijana sekä turvallisuusluokitus evättiin. Amerikan Prometeus on hätkähdyttävän mielenkiintoinen teos kannesta kanteen. Vaikka teksti välillä ajautuukin puuduttaviin turvallisuuskuulustelujen nyansseihin, on suurin osa kirjasta ahmittavan jännittävää luettavaa. Eräs aikamme kuuluisuuksista saa tässä teoksessa arvoisensa esittelyn.

Bird, Kai; Sherwin, Martin J.

American Prometheus

The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer

ISBN
9781843547051
Kustantaja
Atlantic Books

Julkaistu keskiviikkona 6.1.2010 klo 14:47 Kirjat-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Process diagrams with style
Seuraava
Antaa lumen sataa