Älykännyköiden vertailu

Uusin Kuluttuja-lehti (7/2011) on tehnyt ison älykännykkätestin ja vertaillut uusimpien puhelinmallien ominaisuuksia. Kattavassa vertailussa on mukana 17 älykännykkää, jotka ovat saaneet ominaisuuksiensa ja käytettävyyden mukaan pisteitä viiden tähden asteikolla. Yksikään valmistaja ei yltänyt aivan täysiin lukemiin, eikä varsinainen selvä kärkikään erotu vertailussa. Testin perusteella älypuhelimet näyttävät olevan melko tasalaatuisia ja mikseivät olisikaan, sillä 13 eli 3/4 (76 %) puhelimessa pyörii suosittu Android-käyttöjärjestelmä. Puhelimien hintahaitari on laaja. Halvimman älykkään puhepelin saa reilulla sadalla eurolla ja kalliimmasta laitteesta joutuu pulittamaan kuutisensataa euroa. Lehden vertailu tulee kreivin aikaan, koskapa kohtapuoliin ryhdytään taas suunnittelemaan jouluostoksia, ja uusi kännykkä taitaa nykyään olla melko tavallinen paketti pukinkontissa.

Kuluttaja 7/2011

Syksyn kuluttajaposti on testannut älykännyköiden lisäksi isot jääkaapit ja energiansäästölamput. Hehkulamppujen aikakausi alkaa häämöttää loppuaan ja niiden tilalle on jatkossa valittava uudet polttimot energiansäästölamppujen, halogeenien ja ledien joukosta. Kuluttaja on testannut 49 lamppua eri valaistusolosuhteisiin. Jättimäisestä vertailusta voi lukea eri valmistajien mallien ominaisuudet ja tietysti testitulokset, joiden arvosanat viiden tähden asteikolla vaihtelevat 2,8 pisteestä 4,3 pisteeseen. Uusimman numeron vertailussa ruoditaan mustikkakeittoja ja arvioidaan niiden ravitsevuutta. Vertailun keittopurkeista löytyy mielenkiintoinen yksityiskohtakin, sillä valmiit mustikkasopat sisältävät mustikkaa keskimäärin noin 10 % sisällöstään. Parin desin annos sisältää tyypillisesti noin 20 grammaa sokeria, joten tarjolla on melkoinen hiilaripommi.

Tutut vakiopalstat ja artikkelit esittelevät entiseen tapaan muun muassa ratkaisuja kuluttajien ja yritysten välisiin riitoihin. Aiheina ovat lisäksi autonkorjaus, muodikas superfood sekä neuvoja tietokoneen ostamiseksi. Suomalaiset designkalusteet puhuttavat ja Kuluttajalla on tässäkin asiassa sanottavansa. Lähes viidenkymmenen sivun lukupaketista löytyy jälleen paljon asiallista luettavaa ja hämmästeltävää. Enpä ole esimerkiksi aiemmin pannut merkille, että jotkut suodatinkahvimerkit suosittelevat käyttämään avatun kahvipaketin kymmenen päivän kuluessa. Kauppa perustelee suositusta aromien säilyvyydellä, mutta tarkka kuluttaja haistaa tässä muutakin kuin kahvin tuoksun. Vähän kahvia kuluttavalla paketti voi kestää pari-kolmekin viikkoa, joten hienoiselta pakkomyynniltä tällainen suositus kuulostaa. Näistä ja monista muista mielenkiintoisista aiheista kannattaa lukea uusimmasta Kuluttaja-lehdestä.

Julkaistu sunnuntaina 30.10.2011 klo 18:46 Lehdet-luokassa.

Edellinen
Maksuttomista maksullisiksi
Seuraava
Paistettu munajuusto