Aleks ja Jaan

Juha Vainio: 20 suosikkia - Votkaturistit

Vuonna 1985 Juha "Watt" Vainio (1938-1990) levytti Suomen kansalle tutuksi tulleen Elämää ja erotiikkaa -albumin. Vainio oli jo hankkinut kannuksensa suomalaisessa viihdeteollisuudessa julkaistuaan tätä levyä ennen 11 älppäriä vuodesta 1966 alkaen. Siinä missä musiikillinen anti ei ollut taivaita tavoitteleva, korvasi tämän puutteen Vainion mainiot ja nokkelat sanoitukset. Viimeistään 1979 kansan huulilla soi Käyn ahon laitaa -kappale, jota pian seurasi suursuosion saanut Albatrossi. Nämä ja monet muut laulut soivat yhä ikivihreinä niin kotistereoissa kuin radiossakin. Vainio muistetaan oivaltavien riimityksien lisäksi myös pikkutuhmista sekä toisinaan poliittisesti kantaa ottavista sanoituksistaan.

Kasariluvun puolivälissä kukaan ei arvannut, minkälainen maailma olisi alle vuosikymmenessä. Idässä ja etelässä Neuvostoliitto oli voimissaan. Suomen ja itänaapurimme suhteet olivat olleet tasapainossa jo vuosikymmeniä. Viro oli tuolloin vielä osa Neuvostoliittoa, mutta veljeskansan tiedettiin olevan kaikkea muuta kuin venäläinen. Humoristiset laulut kommunismin varjolla eivät olleet harvinaisia ja eräs hauskimmista tyylinäytteistä on Juha Vainion sävellys Aleks ja Jaan, joka ilmestyi 1985 julkaistulla Elämää ja erotiikkaa -pitkäsoitolla. Kappale kertoo, miten Suomen televisiomainoksia saattoi nähdä Viron puolella ja miten ne kenties vaikuttivat etelän veljeskansaamme. Yleinen käsitys Suomessa oli, että Neuvostoliitossa oli ajoittain pulaa mm. elintarvikkeista ja juuri tähän Vainion sanatkin iskevät. Laulu muistuttaa myös maamme vähittäiskaupan kehitystä kyläkaupoista kaupungin laidan marketeiksi eikä ulkopoliittisesti aikoinaan arkaa Porkkalaakaan ole unohdettu mainita.

Vainion tunnetuimpia sävellyksiä voi kuunnella monilta eri kokoelmalevyiltä. Ostin kymmenisen vuotta sitten 20 suosikkia - Votkaturistit -kokoelman, jossa on joukko Vainion parhaimpia lauluja, joukossa myös mukaansatempaava Aleks ja Jaan.

20 suosikkia - Votkaturistit

Juha Vainio

 1. Viimeinen sairaanhoitaja
 2. Juo vaan
 3. Kyläkauppa
 4. Naapurin mandoliini
 5. Suomi - Ruotsi
 6. Votkaturistit
 7. Konsulentti
 8. Vattulainen taivaassa
 9. Juhlahumppa
 10. Antaa palaa vaan
 11. No mitäpäs muuta
 12. Rahtari-Kalle
 13. Missin syntymäpäivä
 14. Eräänlainen sotaveteraani
 15. Aleks ja Jaan
 16. Ramsö-Rabbe
 17. Kasatshok
 18. Vanha tangoystäväin
 19. Naapuri
 20. Portsari

Julkaistu lauantaina 25.4.2009 klo 18:19 Musiikki-luokassa.

Edellinen
Kenkäkaupassa
Seuraava
Risuja asiakaspalvelusta