Ainutlaatuinen taidenäyttely

Ateneumin taidemuseossa on esillä ainutlaatuisen ihastuttava taidenäyttely. Museon seinille on nimittäin ripustettu yli 300 Helene Schjerfbeck -arvoteosta kaiken kansan katseltavaksi. Nykyään Helene Schjerfbeck (1862-1946) on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista suomalaisista taidemaalareista, jonka töiden arvot ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tuottelias Schjerfbeck ehti pitkän uransa aikana maalata yli tuhat teosta, mikä on melkoinen saavutus 1800- ja 1900-lukujen taitteessa eläneelle naistaiteilijalle. Taiteilijaelmää pidettiin tuolloin ja ehkä vähän vieläkin erityisesti maskuliinisena ammattina, eikä maailma vieläkään tunne liian montaa naisartistia.

Helene Schjerfbeck

Käväisin tänään tutustumassa paljon puhuttuun näyttelyyn. Schjerfbeck sai eilen lisää mainetta, kun erään työn alta paljastui toinen ennen näkemätön teos. Paljastustilaisuudessa taisi olla hieman dramatiikan tuntua, sillä nyt julkisuuteen tullut maalaus pistää Schjerfbeckin tuotantoluettelon pieneltä osin uusiksi. Ateneumin näyttely on kattava leikkaus monipuolisen ja taitavan maalarimme tuotannosta. Jonkinlaiseksi ikoniksi noussut Toipilas vuodelta 1888 on kieltämättä kiehtova ja mestarillinen luomus, jota voisi jäädä katselemaan pidemmäksikin aikaa. Kolmensadan maalauksen koluaminen vaatii aikaa, mikäli aikoo oikein paneutua töihin. Tunnissa ehtii juuri ja juuri juosta näyttelyhallit läpi sen enempää kuviin keskittymättä. Tilaisuudesta saa vielä paljon enemmän irti opastetulla kierroksella, jollaisella itsekin tänään vierailin. Ammattitaitoinen oppaamme valaisi historiallisilla taustatiedoilla teosten syntyä ja auttoi löytämään kuvista vielä enemmän yksityiskohtia, kuin mitä olisi ensimmäisellä vilkaisulla saattanut saavuttaa. Entistäkin ajankohtaisempi Helene Schjerfbeck -näyttely on avoinna lokakuun puoliväliin asti Ateneumissa.

PS. Tällä huomautuksella ei ole mitään tekemistä edellä kerrotun näyttelyn kanssa, mutta tämä erikoisuus tuli mieleeni juttua kirjoittaessani ja siksi ajattelin mainita, että järjestämällä Ateneum-nimessä olevat kirjaimet uudelleen saa englanninkielisen "eat menu" -kehotuksen. Toinen hieman vastaavanlainen anagrammi syntyy Leiras-lääketehtaan nimestä, josta muodostuu Israel. Outoa.

Julkaistu tiistaina 4.9.2012 klo 19:14 avainsanoilla historia, museot ja taide.

Edellinen
Paljain sormin
Seuraava
Tulevan talven Lumia